El BSC participa en un consorci per detectar precoçment les malalties derivades de l'envelliment a través d'Intel·ligència Artificial

20 Setembre 2022

El consorci públic-privat, format per 15 entitats col·laboradores, ha obtingut el finançament més gran entre els projectes presentats, amb una dotació de 12,5 milions d'euros.

El projecte, anomenat AI4HealthyAging, s'emmarca al programa Missions d'R+D en Intel·ligència Artificial 2021, subvencionat amb els fons europeus Next Generation.

 

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC–CNS) és una de les 15 entitats que conformen un consorci públic-privat que treballarà en el disseny i el desenvolupament d'una solució intel·ligent que permetrà la detecció precoç i l'actuació ràpida en malalties neurològiques , motores i degeneratives derivades de l'envelliment.

El projecte, anomenat AI4HealthyAging, s'engloba dins del programa Missions d'R+D en Intel·ligència Artificial 2021 del Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital i forma part de l'agenda Espanya Digital 2025 i de l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial. Estarà finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation EU i compta amb un pressupost de 12,5 milions d'euros.

Mitjançant el sistema intel·ligent es realitzarà un pronòstic primerenc durant el seguiment del pacient amb insuficiència cardíaca i ictus, gràcies al disseny i la construcció d'algorismes d'Intel·ligència Artificial (IA). Un dels desafiaments a què s'enfronta el consorci rau en la càrrega de comorbiditat acumulativa i en un maneig clínic complex.

A més, aquest sistema d'IA servirà de suport a la presa de decisions per a pacients d'edat avançada amb insuficiència cardíaca i/o ictus. Altres malalties com la sarcopènia, el Parkinson o la pèrdua d'audició, entre d'altres, també seran analitzades com a part del projecte.

El consorci, liderat per l'empresa Capgemini, està format per un total de 15 organismes i entitats representatives del sector industrial i sanitari, entre els quals hi ha, a més del BSC, l'Institut Tecnològic d'Aragó, Institut Cajal (CSIC), Institut Aragonès de Ciències de la Salut, Institut de Recerca Sanitària Aragó, Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), Universitat de València, Creu Roja Espanyola, Fundació Andalusa per a la Recerca i Gestió del Coneixement en Otorinolaringologia (FAIGESCO), Bitbrain, Podoactiva, Technaid , INNTEGRA i Starlab.