Viure a Barcelona

Barcelona té més d’1,5 milions d’habitants i és la capital de Catalunya, una comunitat autònoma d’Espanya situada al nord-est de la península Ibèrica i considerada una «nació històrica». Barcelona és una ciutat moderna, cosmopolita i molt dinàmica i la seva àrea metropolitana, amb més de cinc milions d’habitants, és la sisena més gran de la Unió Europea en termes de població. És una ciutat còmoda, feta a mida per i per a les persones.

A Barcelona, la vida té lloc entre un rerefons de joies arquitectòniques que van des del gòtic al modernisme i de les obres mestres de Gaudí a l’urbanisme audaç i original.

Els amants de l’esport poden practicar tot tipus d’activitats a l’aire lliure (i en interiors) durant tot l’any, gràcies a un clima agradable. Per al públic, la ciutat és la seu del Futbol Club Barcelona, l’equip de futbol que més èxit ha tingut al món els últims anys, i també alberga el circuit on se celebra el Gran Premi de Fórmula 1 d’Espanya. També compta amb alguns clubs de golf de primer nivell i, com que va ser seu dels Jocs Olímpics de 1992, té grans instal·lacions esportives.

Els nombrosos llocs d’interès, el clima càlid i la ubicació immillorable de Barcelona al costat del mar atrau estudiants, investigadors i gent de negocis de tot el món. Les curtes distàncies i l’excel·lent xarxa de transport fan que recórrer la ciutat sigui un luxe a l’abast de tots els seus ciutadans. A més, la història de Barcelona com a port li ha llegat una cultura oberta i acollidora, i això es reflecteix en el fet que gairebé el 20 % dels seus habitants són estrangers.

Allotjament

El BSC-CNS coopera amb Barcelona Centre Universitari - RESA per ajudar els nouvinguts a trobar allotjament. Es tracta d’un servei molt recomanable que compta amb gran experiència en trobar habitacions, apartaments i pisos per als visitants.

BCU (RESA)
Torrent de l’Olla, 219
08012 - Barcelona
www.resahousing.com  http://www.bcu.cat/

Una altra opció són les residències d’estudiants, que ofereixen un allotjament econòmic per a estades curtes i llargues.

La residència d’estudiants més propera és:

Residencia Torre Girona
Passeig dels Til•lers, 19
08034 Barcelona
Tel.: 0034 93 390 43 00
Fax: 0034 93 205 69 10
E-mail: torregirona [at] resa [dot] es
www.resa.es/Residencias/Torre-Girona

Permisos de residència i altres processos de registre

Un dels punts més importants que cal tenir en compte quan es viu i es treballa a Barcelona és obtenir permisos d’entrada (visat) i permisos de treball o de residència, tant per a vosaltres mateixos com per als membres de la família que us acompanyin.

El tipus de permís que s’ha de sol·licitar depèn de diversos factors, entre els quals la nacionalitat, la durada de l’estada i el tipus d’activitat.

Resum dels tràmits necessaris

Abans de traslladar-se a Barcelona:

 • Cal comprovar si necessiteu un permís de residència temporal, visat o permís de residència / treball
 • Si necessiteu un visat, heu d’obtenir un document d’invitació que indiqui el motiu de la visita
 • Preparar la documentació personal per entrar a Espanya: certificats mèdics, traduccions dels títols d’estudis, etc.
 • Trobar allotjament
 • Si voleu conduir a Barcelona cal verificar que el vostre permís de conduir sigui vàlid

En arribar a Barcelona:

 • Sol·licitar el número d’identificació de l’estranger (NIE)
 • Sol·licitar un número d’afiliació a la Seguretat Social
 • Obrir un compte bancari
 • Sol·licitar una targeta sanitària (CATSALUT )
 • Obtenir una targeta sanitària europea si viatjareu a la Unió Europea
 • Donar-se d’alta amb una empresa de telecomunicacions per obtenir serveis de telefonia i Internet
 • Si és el cas, presentar les declaracions fiscals (IRPF o IRNR).

Per a més informació, podeu consultar la presentació Guia de Barcelona.