Amb l’objectiu de col·laborar en la promoció l’aprenentatge tecnicocientífic i reforçar el pensament computacional a les aules, el BSC posa a disposició dels docents materials i recursos dicàctics gratuïts i de lliure accés, que els ajudaran a fer que els alumnes pensin com investigadors.
Continguts BSC & mSTEAM per a aules
En col·laboració amb mschools, hem dissenyat tres projectes STEAM que giren al voltant de la intel·ligència artificial i el machine learning. Aquests continguts estan adreçats tant per a alumnes de primària com de secundària.
Auto-poemes
El mòdul Auto-poemes intel·ligència artificial i anàlisi lingüística. Els alumnes prendran consciència de la presència de la IA en aplicacions que fan servir a diari i desenvoluparan un simulacre d’intel·ligència artificial molt bàsic capaç de muntar poemes.
Com ensenyem als ordinadors?
En “Com ensenyem als ordinadors?" els estudiants experimentaran amb diferents apps que, fent servir la intel·ligència artificial, poden esbrinar caràcters, reconèixer dibuixos i trobar quadres famosos a partir de selfies.
Es pot simular la vida?
A la unitat “Es pot simular la vida?” els alumnes crearan una simulació analògica basada en el "Joc de la vida" de John Conway, un joc per a zero jugadors, que els permet fer les seves pròpies simulacions i entendre el paper dels ordinadors en l’estudi i en la comprensió de la nostra realitat.
Formació en pensament computacional per a professors
El BSC organitza un curs de formació per ajudar els professors de l’escola primària a introduir el pensament computacional a l’aula. El curs ofereix eines i coneixements educatius per ajudar a fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els estudiants.
Consta de tres sessions de quatre hores cadascuna i s’impartiran els dissabtes 9, 16 i 23 de maig. En aquestes sessions, que tindran format de taller, alguns investigadors del BSC presentaran conceptes com la supercomputació, la intel·ligència artificial, la internet de les coses, simulacions o big data, per exemple. A més, els professors participaran en un taller per experimentar amb els continguts mSTEAM del programa mSchools en col·laboració amb el BSC.
Aquesta iniciativa té el suport de l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Barcelona Activa, Anthesis Lavola i mSchools (un programa promogut pel Mobile World Capital Barcelona, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona i GSMA). Aquells professors que tenen dret a certificació, la podran obtenir a través del sistema informàtic del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Inscripcions al taller aquí.