Mesures contra la violència de gènere i assetjament sexual

La violència masclista és una vulneració dels drets humans a través de la violència contra les dones com a manifestació de discriminació i una situació de desigualtat dins d'un sistema de relacions de poder entre homes i dones que, per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses amenaces, intimidacions i La coacció, té com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l'àmbit públic com en l'àmbit privat. (Llei 17/2020 d'eradicació de la violència masclista).

Hi ha diferents expressions de violència de gènere que van des del feminicidi fins a l'assetjament cibernètic i es poden produir en diferents entorns, des del familiar fins al lloc de treball. Així, l'assetjament sexual i de gènere en el lloc de treball són manifestacions de la violència masclista a la societat.

Cap àmbit de la societat i cap entorn laboral està lliure d'assetjament sexual i violència de gènere. Per descomptat, això inclou el sistema científic, que es caracteritza en gran part per estructures jeràrquiques i interdependents.

La Unitat d'Equitat, Diversitat i Inclusió del BSC participa en campanyes i organitza cursos de formació amb l'objectiu de donar a conèixer la rellevància del tema. Els seminaris i sessions de formació per al personal del BSC tenen com a objectiu educar i reforçar en la gestió del tema per prevenir i garantir un espai segur per a totes les persones. Les accions són diverses i estem treballant per ampliar materials i informació a tots els espais de treball.

La violència de gènere en el lloc de treball vulnera els drets fonamentals de les persones, inclosa la salut i la integritat psicològica a causa de l'impacte d'aquestes conductes en les víctimes. Això pot comportar un risc psicosocial generat en l'entorn laboral. En aquest escenari, cal una estratègia de prevenció basada en accions de formació i sensibilització.

En el marc de les mesures del Pla d'Igualtat de Gènere, el BSC ha aprovat el nou Protocol per a la prevenció, detecció i actuació contra l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe, identitat de gènere i orientació sexual amb l'objectiu de posar aquest recurs a disposició tot el personal del centre.