La mostra organitzada per la Fundació Telefónica presenta una peça audiovisual realitzada pel BSC sobre com el processament d'enormes quantitats de dades accelera la investigació científica
L'exposició es podrà visitar de manera gratuïta fins el proper 16 d'abril del 2023 a l'Espai Fundació Telefònica de Madrid
El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) participa a l'exposició ‘Código y algoritmos. Sentido en un mundo calculado’, que s'inaugura aquest dimarts a l'Espai Fundación Telefónica, a Madrid. En un món cada cop més parametritzat, on els algorismes prenen decisions en innombrables aspectes de la nostra vida com el treball, l'oci o la salut, la mostra busca fer comprensible aquest fenomen i les seves implicacions, generant preguntes i coneixement que convidin a la reflexió i el debat.
A través d'instal·lacions interactives de 13 artistes nacionals i internacionals, l'exposició, comissariada per Manuela Naveau, traça un recorregut per diferents àmbits en què els algorismes impacten a la nostra societat: la importància de la seva neutralitat i eficiència, els riscos del biaix algorítmic, eines per protegir la privadesa de les dades, la vinculació entre els éssers humans i la intel·ligència artificial, i la seva contribució a trobar solucions que, altrament, trigaríem anys a resoldre o desxifrar.
Una de les grans aportacions dels algorismes i la intel·ligència artificial és la generació de coneixement, en buscar solucions que, altrament, trigaríem anys a resoldre o desxifrar. La simulació és una poderosa eina que ens permet comprendre millor el món que ens envolta, des de conèixer els efectes d'una medicina sense administrar-la o anticipar el canvi climàtic. Això ja és possible gràcies a la supercomputació, que posseeix la capacitat de simular numèricament realitats complexes per poder estudiar-les.
En aquest sentit, es presenta una peça audiovisual realitzada pel BSC en col·laboració amb la Fundació Telefónica que il·lustra com el processament d'enormes quantitats de dades està accelerant la investigació científica. Amb una capacitat per realitzar 13 mil bilions d'operacions per segon, el supercomputador MareNostrum 4 és l'eix sobre el qual gira el corpus de recerca de més de 600 científics, l'objectiu del qual és facilitar el progrés en diversos àmbits, amb un èmfasi especial en les Ciències de la Computació, de la Vida, de la Terra i les Enginyeries.
Sota la direcció artística de Cynthia González, la peça presenta diferents projectes de recerca del BSC sobre:
- Qualitat de l'aire: amb la participació de Sara Basart, Marta Terrado i Oriol Jorba, membres de l'equip de Composició Atmosfèrica i Computació a Ciències de la Terra del BSC-CNS. Les visualitzacions han estat extretes del model de qualitat de lʻaire MONARCH.
- Traducció automàtica de llengua de signes: amb la participació de Laia Tarrés, Amanda Duarte, Gerard I. Gállego, Xavier Giró-i-Nieto i Jordi Torres.
- Bessons digitals, proteïnes, medicina personalitzada i genoma humà: amb visualitzacions extretes del vídeo 'The Human Digital Twin', produït pel BSC.
- L'exposició, que obre al públic el dimecres 19 d'octubre, es podrà visitar de manera gratuïta fins al proper 16 d'abril del 2023.