Ciència i cultura

Exposició "Intel·ligència Artificial" al CCCB

Al llarg de la història, els éssers humans han acaronat el somni de crear vida a la seva pròpia imatge i semblança, dotant-la de poders extraordinaris. Aquest anhel ha trobat expressió en diverses formes a través de les eres i les cultures. Des de la màgia fins a la ciència, des de la religió fins a la ficció, hem buscat donar vida a éssers que només existien als nostres pensaments i somnis.

En aquest viatge de creació i exploració, hem examinat amb profunditat el nostre lloc al món que ens envolta. De vegades, ens hem sentit com a déus, capaços de modelar la realitat al nostre gust. Altres vegades, hem sentit un temor profund davant un món que no podem controlar del tot, un món en què els nostres propis "déus" artificials ens poden desafiar.

Les tradicions religioses del judaisme i el sintoisme ens han recordat que la creació i la vida estan entrellaçades en un misteri diví. Les ciències de l'alquímia àrab i les primerenques matemàtiques ens han demostrat que l'exploració del desconegut ens pot portar a èxits sorprenents. I les filosofies gòtiques ens han recordat que la foscor i la llum coexisteixen a la nostra recerca de la veritat.

Avui dia, seguim influenciats per aquestes antigues tradicions a la nostra percepció de la tecnologia actual. En un món on la intel·ligència artificial i la biotecnologia avancen a un ritme vertiginós, cal recordar que la creació continua sent un acte de responsabilitat i reflexió. Tenim el poder de donar vida a allò inert, però també la responsabilitat d'assegurar-nos que els nostres actes siguin guiats per la saviesa i la comprensió.

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitzen conjuntament l'exposició "IA: Intel·ligència Artificial", que s'endinsa en un recorregut que aborda els primers somnis de la intel·ligència artificial, analitzant com el desenvolupament de la IA s'ha vist influenciat per molts factors diferents, tant pel que fa a aspectes antropològics de civilitzacions antigues com a l'impuls de l'ésser humà cap a l'experimentació científica.

Sota l'assessorament científic de l'investigador del BSC Jordi Torres, l'exposició analitza com la IA ens envolta modelant les nostres vides a l'espai públic i privat, a través dels mitjans de comunicació i els productes que comprem. Mentre podem ser conscients d'algunes de les manifestacions de la IA, d'altres estan fora de la nostra vista, entrellaçades a sistemes globals tan complexos que són impossibles d'entendre completament. Aquesta creixent proximitat de la IA planteja qüestions ètiques.

Finalment, la mostra obre una porta a la investigació i la transversalitat de les aplicacions de la intel·ligència artificial, i a la fusió amb altres disciplines científiques i artístiques. En aquest sentit, la mostra presenta nous encàrrecs i projectes d'artistes, científics i investigadors internacionals, entre els quals hi ha una nodrida representació del BSC.

  • Llegeix la notícia del BSC aquí.

El BSC col·labora amb la Fundación Telefónica en una exposició sobre la importància dels algorismes en l'actualitat

BSC va participar a l'exposició ‘Código y algoritmos. Sentido en un mundo calculado’, a l’Espacio Fundación Telefónica, a Madrid. En un món cada cop més parametritzat, on els algorismes prenen decisions en infinitat d'aspectes de la nostra vida com el treball, l'oci o la salut, l'exposició ha volgut fer entenedor aquest fenomen i les seves implicacions, generant preguntes i coneixements que conviden a la reflexió i el debat.

Una peça audiovisual produïda pel BSC en col·laboració amb la Fundació Telefónica va il·lustrar com el processament de grans quantitats de dades està accelerant la recerca científica. Amb una capacitat per realitzar 13 mil bilions d'operacions per segon, el superordinador MareNostrum 4 és l'eix al voltant del qual gira el corpus de recerca de més de 600 científics, l'objectiu dels quals és facilitar el progrés en diversos camps, amb especial èmfasi en Informàtica, Vida, Terra. i Ciències de l'Enginyeria.

Sota la direcció artística de Cynthia González, la peça va presentar diferents projectes de recerca del BSC sobre:

  • Qualitat de l'aire: amb la participació de Sara Basart, Marta Terrado i Oriol Jorba, membres de l'equip de Composició Atmosfèrica i Ciències Computacionals de la Terra del BSC-CNS. Les visualitzacions s'han extret del model de qualitat de l'aire MONARCH.
  • Traducció automàtica de llengua de signes: amb la participació de Laia Tarrés, Amanda Duarte, Gerard I. Gállego, Xavier Giró-i-Nieto i Jordi Torres.
  • Bessons digitals, proteïnes, medicina personalitzada i genoma humà: amb visualitzacions extretes del vídeo 'The Human Digital Twin', produït pel BSC.

L'exposició s'ha mostrat a l'iMAL Art Center for Digital Cultures & Technology de Brussel·les, amb motiu de la Presidència Espanyola de la UE i amb el suport de l'ambaixada d'Espanya a Bèlgica. Més informació aquí.

Sónar+D

El BSC ha col·laborat amb el Festival Sónar+D des dels seus inicis, amb molt d'art+ciència, estrès, experiments, descobriments i molt més. Per què fa una cosa així una institució de recerca com el BSC?

Juguem amb la tecnologia que volem aprendre o ampliar,
Divulguem la ciència que es fa al centre,
Fem servir el festival per fer experiments, un laboratori per a coses que no podem fer en un altre lloc,
Ens divertim amb tot el grup treballant plegats en projectes genials amb gent genial.

Hem presentat projectes als estands, xerrades i fins i tot als escenaris, a més d'analitzar la logística, la música i el públic.

És una gran col·laboració amb la gent de Sónar+D, que dona suport a les nostres idees boges per la ciència i treballa amb nosaltres i ens ajuda a dur-les a terme amb èxit. Tot i que en els projectes hi ha participat sobretot el grup d'anàlisi i visualització de dades, no cal dir que també hi han col·laborat diferents equips del BSC.

A la nostra llarga col·laboració hem realitzat projectes al voltant dels temes de:

  • Generació de música i text amb intel·ligència artificial,
  • Anàlisi de música (lletres, gèneres, la indústria),
  • Seguiment físic i digital de persones,
  • Habitabilitat de la ciutat,
  • Gènere i violència als mitjans socials,
  • NFT,
  • La recerca de vida extraterrestre,

alhora que explorem tecnologies com la IA, la visualització i sonificació de dades, noves interfícies tàctils, realitat virtual, chatbots, apps interactives i un holograma. Hem tingut cert impacte a la ciutat amb aquest gran viatge, i esperem molt més!

Més informació aquí: https://bsc.es/viz/team/sites/projects.html