El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) de Tremp ha acollit aquest dijous l’acte organitzat per quatre projectes que formen part del programa POCTEFA 2014-2020: POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE. A més, també s’ha comptat amb la participació del projecte PHUSICOS.
La benvinguda a l’acte ha estat a càrrec de Antoni Roca, Subdirector General de Geologia Regional i Geofísica l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la presentació tècnica i moderació de l’acte l’ha fet Sara Figueras, cap de l’Àrea de Geofísica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, soci coordinador del projecte POCRISC.
Sota el títol “Comunitats més segures i sostenibles. Experiències de projectes transfronterers als Pirineus”, l’acte ha tingut com a objectiu presentar les eines implementades en el marc dels quatre projectes transfronterers (Espanya, França, Andorra) i debatre diferents aspectes relacionats amb la integració dels resultats, tant des del punt de vista tècnic com de gestió i de difusió i coordinació amb els usuaris finals. A més, també s’ha posat èmfasi en la importància de l’energia geotèrmica, representada pel projecte PIXIL, el qual té com a objectiu afavorir el seu creixement a la regió.
Entre el públic assistent han destacat representants dels serveis, empreses i institucions implicats en l’avaluació i gestió de riscos geològics dels Pirineus i en el desenvolupament de l’energia geotèrmica a la regió. També hi han assistit diversos mitjans de comunicació.
L’acte ha comptat amb la participació de representants dels quatre projectes: Pilar Queralt, Catedràtica de Física de la Terra de la Universitat de Barcelona, soci del projecte PIXIL; Janira Irizarry, Tècnica Superior de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i coordinadora tècnica del projecte POCRISC; Michele Crosetto, Cap de la Divisió de Geomàtica del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) i coordinador del projecte MOMPA; i José Moya, Professor de l’Escola de Camins (ETSECCPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya i secretari executiu del projecte PYRMOVE; que han presentat els diferents projectes així com els desenvolupaments i avenços que han dut a terme en els seus àmbits d’actuació.
A continuació, ha tingut lloc una taula rodona moderada per Josep de la Puente, Geosciences Applications Group Manager al Departament CASE del Barcelona Supercomputing Center i coordinador del projecte PIXIL, en la qual s’han debatut temes relacionats amb els riscos geològics i la seva gestió transfronterera, la interacció entre el canvi climàtic i els riscos geològics i el paper del recus geotèrmic en la mitigació del canvi climàtic. També sobre la coordinació amb els usuaris finals d’aquests projectes i l’adequació dels resultats a les seves necessitats. El debat ha comptat amb la participació de Rosa Mata, Cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de la Direcció General de Protecció Civil; Marta González, Responsable del Sistema d’Informació de Riscos Geològics (SIRG) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Albert Pujadas, Gerent de QUALI Geotermia; Salvador Samitier, Cap de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic; i Eva Garcia, Coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), soci del projecte PHUSICOS.
Finalment, les conclusions i el tancament de l’acte han sigut a càrrec de Sara Figueras (ICGC) y Rosa Amorós, Secretaria de la Comunitat de Treball del Pirineu.
Al finalitzar l’esdeveniment s’ha dut a terme una sessió de pòsters dels diferents projectes presentats, en la qual els assistents els han pogut conèixer més a fons i intercanviar reflexions amb els seus representants.
Més informació sobre els quatre projectes transfronterers POCTEFA 2014-2020
- POCRISC (Per una Cultura Comuna del Risc Sísmic): Prevenció del risc sísmic i eines de suport a la gestió d’emergències sísmiques. Liderat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) Enllaç al lloc web del projecte POCRISC
- PIXIL (Pyrénées Imaging eXperience: an international network): Eines punteres multidisciplinars (geofísicageologia-supercomputació) d’anàlisi del subsol per exploració geotèrmica. Liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) Enllaç al lloc web del projecte PIXIL
- MOMPA (MOnitorització de Moviments del terreny i Protocols d’Actuació): Monitoreig de deformacions del terreny relacionades amb riscos geològics. Liderat pel Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) Enllaç al lloc web del projecte MOMPA
- PYRMOVE (Prevenció i gestió transfronterera del risc associat a esllavissades del terreny): Prevenció i gestió de risc d’esllavissades. Liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Enllaç al lloc web del projecte PYRMOVE
Els projectes han estat cofinançats al 65% pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.