Els projectes POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE s’uneixen per fomentar la mitigació dels riscos geològics i impulsar l’exploració de recursos energètics als Pirineus
El Centre de Suport Territorial Pirineus (CSTP) de Tremp ha acollit aquest dijous l’acte organitzat per quatre projectes que formen part del programa POCTEFA 2014-2020: POCRISC, PIXIL, MOMPA i PYRMOVE. A més, també s’ha comptat amb la participació del projecte PHUSICOS.
La benvinguda a l’acte ha estat a càrrec de Antoni Roca, Subdirector General de Geologia Regional i Geofísica l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la presentació tècnica i moderació de l’acte l’ha fet Sara Figueras, cap de l’Àrea de Geofísica de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, soci coordinador del projecte POCRISC.
Sota el títol “Comunitats més segures i sostenibles. Experiències de projectes transfronterers als Pirineus”, l’acte ha tingut com a objectiu presentar les eines implementades en el marc dels quatre projectes transfronterers (Espanya, França, Andorra) i debatre diferents aspectes relacionats amb la integració dels resultats, tant des del punt de vista tècnic com de gestió i de difusió i coordinació amb els usuaris finals. A més, també s’ha posat èmfasi en la importància de l’energia geotèrmica, representada pel projecte PIXIL, el qual té com a objectiu afavorir el seu creixement a la regió.
Entre el públic assistent han destacat representants dels serveis, empreses i institucions implicats en l’avaluació i gestió de riscos geològics dels Pirineus i en el desenvolupament de l’energia geotèrmica a la regió. També hi han assistit diversos mitjans de comunicació.
L’acte ha comptat amb la participació de representants dels quatre projectes: Pilar Queralt, Catedràtica de Física de la Terra de la Universitat de Barcelona, soci del projecte PIXIL; Janira Irizarry, Tècnica Superior de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i coordinadora tècnica del projecte POCRISC; Michele Crosetto, Cap de la Divisió de Geomàtica del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) i coordinador del projecte MOMPA; i José Moya, Professor de l’Escola de Camins (ETSECCPB) de la Universitat Politècnica de Catalunya i secretari executiu del projecte PYRMOVE; que han presentat els diferents projectes així com els desenvolupaments i avenços que han dut a terme en els seus àmbits d’actuació.
A continuació, ha tingut lloc una taula rodona moderada per Josep de la Puente, Geosciences Applications Group Manager al Departament CASE del Barcelona Supercomputing Center i coordinador del projecte PIXIL, en la qual s’han debatut temes relacionats amb els riscos geològics i la seva gestió transfronterera, la interacció entre el canvi climàtic i els riscos geològics i el paper del recus geotèrmic en la mitigació del canvi climàtic. També sobre la coordinació amb els usuaris finals d’aquests projectes i l’adequació dels resultats a les seves necessitats. El debat ha comptat amb la participació de Rosa Mata, Cap del Servei Logístic i Operativa Territorial de la Direcció General de Protecció Civil; Marta González, Responsable del Sistema d’Informació de Riscos Geològics (SIRG) de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Albert Pujadas, Gerent de QUALI Geotermia; Salvador Samitier, Cap de l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic; i Eva Garcia, Coordinadora de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), soci del projecte PHUSICOS.
Finalment, les conclusions i el tancament de l’acte han sigut a càrrec de Sara Figueras (ICGC) y Rosa Amorós, Secretaria de la Comunitat de Treball del Pirineu.
Al finalitzar l’esdeveniment s’ha dut a terme una sessió de pòsters dels diferents projectes presentats, en la qual els assistents els han pogut conèixer més a fons i intercanviar reflexions amb els seus representants.
Més informació sobre els quatre projectes transfronterers POCTEFA 2014-2020
- POCRISC (Per una Cultura Comuna del Risc Sísmic): Prevenció del risc sísmic i eines de suport a la gestió d’emergències sísmiques. Liderat per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) Enllaç al lloc web del projecte POCRISC
- PIXIL (Pyrénées Imaging eXperience: an international network): Eines punteres multidisciplinars (geofísicageologia-supercomputació) d’anàlisi del subsol per exploració geotèrmica. Liderat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) Enllaç al lloc web del projecte PIXIL
- MOMPA (MOnitorització de Moviments del terreny i Protocols d’Actuació): Monitoreig de deformacions del terreny relacionades amb riscos geològics. Liderat pel Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC) Enllaç al lloc web del projecte MOMPA
- PYRMOVE (Prevenció i gestió transfronterera del risc associat a esllavissades del terreny): Prevenció i gestió de risc d’esllavissades. Liderat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Enllaç al lloc web del projecte PYRMOVE
Els projectes han estat cofinançats al 65% pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L'objectiu de POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.