Simulacions de l'oceà creades amb el supercomputador MareNostrum es fusionen amb l'univers de Gaudí al nou mapping de Casa Batlló

24 Gener 2024

El BSC aporta models en alta resolució de la circulació oceànica a l'obra audiovisual 'Structures of Being' de l'artista digital Sofia Crespo, que es projectarà a la façana de Casa Batlló el 27 i el 28 de gener

Els nous models de l'oceà utilitzats a l'obra formen part de Destination Earth, un dels principals projectes europeus de recerca que té com a objectiu desenvolupar un bessó digital de la Terra

“Aquestes col·laboracions amb artistes són oportunitats úniques per visualitzar dades científiques amb fins estètics i comunicar la ciència a una audiència a la qual difícilment arribaríem per altres mitjans”

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha col·laborat amb l'artista digital argentina Sofia Crespo en la creació del mapping 'Structures of Being', que es projectarà el dissabte 27 i el diumenge 28 de gener a la façana de la Casa Batlló, emblemàtic edifici del barceloní passeig de Gràcia obra d'Antoni Gaudí. El BSC ha aportat a la peça models en alta resolució de la circulació oceànica extretes del projecte Destination Earth, iniciativa que preveu desenvolupar una rèplica virtual completa del planeta Terra per predir els efectes del canvi climàtic.

Sofia Crespo, pionera a explorar la vida orgànica i la seva evolució mitjançant la intel·ligència artificial en obres audiovisuals, s'ha inspirat en la natura, pilar fonamental de l'obra de Gaudí, i en el propi univers creatiu del màxim representant del modernisme català per elaborar la peça. L'artista argentina ha emprat xarxes neuronals artificials, un mètode d'IA que utilitza algorismes per extreure patrons visuals de les dades, per crear representacions d'éssers vius que mai no van existir i abastar així la varietat de formes naturals que Gaudí va incloure a la Casa Batlló i d'altres obres, fent-les interactuar amb escanejos 3D de la façana.

Els oceanògrafs Joan Llort, Eduardo Moreno-Chamarro i Ingo Wagner, investigadors del Departament de Ciències de la Terra del BSC, han participat en l'elaboració de la seqüència aquàtica del mapping, proporcionant dades dels corrents marins que permeten simular els petits remolins que es formen al mar i que són crucials per entendre les seves dinàmiques i temperatures. Aquestes simulacions en alta resolució formen part de Destination Earth (DestinE), un dels projectes principals de recerca de la Unió Europea (UE) per combatre el canvi climàtic, en què el BSC té un rol fonamental gràcies a la gran capacitat de càlcul del nou supercomputador MareNostrum 5.

L'art com a mitjà per comunicar la ciència

"Els models d´alta resolució ens permeten observar remolins i corrents de l´oceà a escales que no només són necessàries per millorar les prediccions, sinó que són de gran bellesa. Aquestes col·laboracions amb artistes són oportunitats úniques per visualitzar dades científiques amb fins estètics i al mateix temps comunicar la ciència que fem a una audiència a què difícilment arribaríem a través d'altres mitjans”, assegura Llort.

DestinE utilitza aquesta nova generació de models per avançar en el desenvolupament de bessons digitals del sistema terrestre, una eina imprescindible per entendre i predir l'estat de salut del nostre planeta tenint en compte els efectes del canvi climàtic i l'evolució de sistemes naturals com els oceans , l'atmosfera i els boscos.

"Mostrem a la peça visualitzacions dels corrents oceànics i les fluctuacions de les temperatures de la superfície, que és una forma d'adquirir perspectiva dels fenòmens naturals a major escala, com una visió del macrocosmos. Això ens permet ancorar l'obra al present, ja que podem observar els patrons d'una manera que Gaudí no va poder fer a la seva època", apunta Crespo, que valora especialment haver col·laborat amb una institució local com el BSC en la creació de l'obra.

El mapping, que ha estat patrocinat per la fira Integrated Systems Europe (ISE) adreçada al sector audiovisual i la Fundació Barcelona Promoció, utilitza un sistema de projecció de darrera generació i compta amb la música creada pel compositor generatiu Robert M. Thomas, interpretada per músics locals com l'organista Juan de la Rubia i el quartet de corda Cosmos Quartet. La projecció, que es podrà seguir de manera gratuïta a diferents passades el 27 i el 28 de gener, s'emmarca també en les activitats per celebrar el 200è aniversari de Passeig de Gràcia.

 

Els models estan finançats per les beques PID2020-114746GB-I00 (STREAM) i TED2021-129543B-I00 (GLÒRIA), ambdues finançades per MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i la "European per a Destination Earth, una iniciativa finançada per la Unió Europea i executada per ECMWF, ESA i EUMETSAT.

Foto: Model de la circulació oceànica en alta resolució (BSC)