La líder del grup Workflows and Distributed Computing rep el guardó de la Generalitat en la categoria Acadèmica/Investigadora.
La investigadora del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) Rosa M. Badia ha rebut el Premi Dona TIC en la categoria Acadèmica/Investigadora atorgat pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya.
D’aquesta manera s’ha volgut reconèixer la projecció internacional de la tasca de recerca d'aquesta investigadora en l'àrea de models de programació paral·lels i la seva contribució en la promoció de la participació de les dones en l'àrea TIC.
Rosa M. Badia va expressar el seu agraïment al jurat pel reconeixement, que va valorar la importància de la supercomputació com a instrument per la ciència i la necessitat d'eines de programació i desenvolupament que facilitin l'ús dels supercomputadors. Va agrair a Mateo Valero, director del BSC, l’haver presentat la seva candidatura a aquest premi i pel suport a la seva tasca investigadora. Badia també va tenir paraules d’agraïment per als membres del seu grup de recerca i al seu entorn familiar, pel seu suport en tot moment. La investigadora del BSC va expressar el seu desig de que aquest premi serveixi per animar a nenes i noies a seguir estudis de l'àrea TIC, en les que són minoria.
El lliurament de premis va tenir lloc ahir al vespre coincidint amb la celebració del Dia d’Ada Lovelace i va comptar amb la participació, entre d’altres personalitats, del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.
Sobre Rosa M. Badia
Rosa M. Badia és líder del grup Workflows and Distributed Computing al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i investigadora en el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Doctora per la UPC (1994), prèviament es va llicenciar en Ciències de la Computació a la Facultat d'Informàtica de Barcelona (UPC, 1989). Entre els anys 1989 i 2008 va ser professora i investigadora al Departament d'Arquitectura de Computadors (DAC) de la UPC, sent Professora Associada entre els anys 1997 i 2008. En l'actualitat continua vinculada com a docent en el mateix departament. Badia investiga en els camps de Models de Programació, Arquitectura de Computadors i Computació Paral·lela. Ha participat en diversos projectes europeus com ExaQUte, mf2C, CLASS, BioExcel, entre d'altres. Més informació aquí.
Sobre els Premis Dona TIC
Els Premis Dona TIC tenen el doble objectiu de reconèixer el paper fonamental de les dones en el món professional, empresarial i acadèmic de les noves tecnologies, i oferir referents a les nenes i adolescents que dubten si dedicar-se o no a les disciplines STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) en el futur.
Aquests guardons promouen l’accés de les dones a l’àmbit tecnològic, n’incrementen la presència, reconeixen el paper essencial d’aquelles que ja pertanyen al món TIC i, en definitiva, en fomenten la participació en la construcció de la societat digital amb criteris d’igualtat.
Més informació sobre l'edició de 2019 dels premis aquí.