Participació destacada del BSC a la reunió anual de la Societat Europea de Meteorologia

03 Setembre 2024

Coincidint amb el seu 25è aniversari, la Societat Europea de Meteorologia celebra la seva reunió anual, considerada la trobada d’experts meteoròlegs i climatòlegs més important d’Europa, a l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona

El Departament de Ciències de la Terra del BSC compta amb una elevada presència a l’esdeveniment per mostrar la recerca puntera en climatologia i meteorologia desenvolupada al centre.

Del 2 al 6 de setembre, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acull la reunió anual de la Societat Europea de Meteorologia (European Meteorological Society, EMS). Es tracta de la reunió internacional més important en l’àmbit de la climatologia i la meteorologia, que acull més de 900 experts, així com diferents personalitats reconegudes mundialment. El focus de la trobada d’enguany, que coincideix amb el 25è aniversari de l’EMS, es posarà en explorar el paper de la investigació meteorològica i climàtica en la configuració de les polítiques, estratègies i tecnologies que han de conduir cap a una Europa climàticament neutra.

Entre les personalitats de renom que participen a l’esdeveniment es troba el director del Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), el professor ICREA Francisco Doblas-Reyes. Doblas és reconegut mundialment per la seva experiència en clima i canvi climàtic, i és autor de més de 200 articles, autor principal del cinquè i sisè Informes d'Avaluació del prestigiós Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (Intergovernmental Panel of Climate Change, IPCC) i membre de diversos comitès científics internacionals. També és membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

Altres noms rellevants que assisteixen aquests dies al congrés són Liz Bentley, presidenta de l’EMS i de la Reial Societat Meteorològica del Regne Unit (Royal Meteorological Society, RMetS), Stella Kafka, directora executiva de la Societat Meteorològica Americana (American Meteorological Society, AMS), Aaron Boone, director de la campanya LIAISE del Centre Nacional de Recerca en Meteorologia de França (Centre National de Recherches Météorologiques - MétéoFrance) o Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (Copernicus Climate Change Service, C3S).

En el congrès, el professor Doblas co-coordina, juntament amb Buontempo, la sessió ES1.4 sobre “Serveis climàtics nacionals i internacionals: compromís dels usuaris i governança”, que té lloc el dimarts, 2 de setembre. Doblas també imparteix la presentació principal de la sessió “Sistemes operatius i aplicacions”. La xerrada, titulada “Ser o no ser: l’operacionalització de les projeccions climàtiques” (dijous, 5 de setembre) posa de manifest com les projeccions són una de les poques fonts d’informació climàtica que no tenen un estatus operatiu a nivell de l’Organització Meteorològica Mundial, OMM (World Meteorological Organization, WMO). Durant aquesta xerrada, s'il·lustraran els requisits per a l'operacionalització de les projeccions climàtiques, incloent els desenvolupaments basats en tècniques d'aprenentatge automàtic, i els passos en aquesta direcció a través del bessó digital d'Adaptació al Canvi Climàtic (Climate Adaptation Digital Twin) de la iniciativa Europea Destination Earth. També es discutirà com fer efectiva aquesta operacionalització a través del Sistema Integrat de Processament i Predicció de l'OMM (WMO Integrated Processing and Prediction System, WIPPS) i del desenvolupament de directrius per part de l'OMM sobre l’ús i la interpretació de les projeccions del canvi climàtic.

El professor Doblas explica: “La conferència de l'EMS és una gran oportunitat per a la comunitat meteorològica i climàtica a Catalunya i Espanya per la qualitat de les presentacions i l'experiència dels participants. L'assistència aquest any és massiva, reflex de la importància dels reptes que la recerca i els serveis meteorològics i climàtics s'han proposat abordar”. I afegeix: “Entre els temes més rellevants que es tractaran destaquen el desenvolupament dels serveis climàtics orientats a l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic, les noves estimacions de la qualitat predictiva meteorològica i climàtica o el paper de la intel·ligència artificial a la predicció meteorològica i la provisió de nous serveis”.

A banda del professor Doblas, una trentena d’investigadors i investigadores del BSC participaran a la conferència, totes elles amb contribucions que van des de l’organització de sessions temàtiques, fins a la participació amb ponències i posters. Una gran part de les contribucions se centren en l'àmbit dels serveis climàtics. En aquest sentit, es discutirà sobre les estratègies de participació i les estructures de governança dels serveis climàtics tal com sorgeixen dels esforços nacionals i internacionals. Això inclou també el gran esforç internacional en relació als serveis climàtics que s’està duent a terme, com ara els programes Copernicus o My Climate Risk, l’emblemàtica iniciativa Europea Destination Earth, o el Marc Global de Serveis Climàtics de l’OMM (Global Framework for Climate Services, GFCS).

La investigadora del grup Serveis del Sistema Terrestre (Earth System Services, ESS) del mateix departament, Marta Terrado, afirma: “Que el programa contingui sessions de caire transdisciplinar, centrades en l’ús de la informació climàtica en ciutats i àrees urbanes, el desenvolupament d’indicadors per diferents sectors socioeconòmics, o la comunicació de la informació climàtica per part dels mitjans de comunicaciódestaca la importància d’incloure als usuaris en la producció dels serveis climàtics, per adaptar la informació a les seves necessitats reals, augmentant així la seva utilitat per la presa de decisions”. Terrado co-lidera l’equip d’Integració del Coneixement (Knowledge Integration, KI) del grup ESS, que es dedica a coproduir serveis climàtics i mediambientals integrant diferents fonts de coneixement, a través d’un procés de coproducció a fi d’aconseguir serveis i productes equitatius i centrats en l’usuari que puguin ser fàcilment emprats per la societat.

L’stand que el Departament de Ciències de la Terra del BSC té a la conferència presenta la recerca més innovadora que es fa al departament en l’àmbit de la meteorologia i la climatologia, però també en altres temàtiques, com ara la qualitat de l’aire, la composició atmosfèrica, o l’impacte que el canvi climàtic té en molts sectors del nostre dia a dia, com el de la salut, l’agricultura, l’energia o al planificació urbana.

Sobre l’EMS

La Societat Europea de Meteorologia és una xarxa formada per 38 societats membres i 30 membres associats d’arreu d’Europa. Es tracta d’una organització sense ànim de lucre que organitza reunions anuals en què participen desenes de centenars de persones de diferents camps de la ciència que presenten i exposen resultats de diversos estudis amb l’objectiu de compartir i difondre el coneixement meteorològic i climàtic.