Un equip d’investigadors liderats pel Prof. José Ignacio Latorre, de la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB), i format pel Dr. Pol Forn Díaz, de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE ), i el Dr. Artur Garcia, del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), han creat Qilimanjaro Quantum Tech SL, una spin-off de la Universitat de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center i l’Institut de Física d’Altes Energies. L’equip de fundadors el completen Víctor Canivell i Jordi Blasco, que hi aporten la seva experiència executiva en els sectors informàtic i de fusió i adquisició d’empreses (M&A), respectivament. Aquesta innovadora spin-off té a més el suport d’assessors líders mundials del sector quàntic.
Qilimanjaro presenta tots els ingredients de l’èxit: un equip d’investigadors de primer nivell i una tecnologia d’un alt potencial dins d’un ecosistema privilegiat. Mitjançant una fusió exclusiva de hardware i software, des de Qilimanjaro s’està impulsant una iniciativa líder a Europa.
Tecnologia accessible des del núvol
L’objectiu d’aquesta spin-off és oferir un servei complet i democratitzar aquesta revolucionària tecnologia, ja que la nova computadora, una màquina quàntica variacional, serà accessible des d’un servei al núvol. Això permetrà a empreses i a usuaris explorar la possibilitat d’aplicar algoritmes quàntics a problemes de la vida real.
Qilimanjaro desenvolupa el software necessari per explotar el potencial de la computadora quàntica fent servir eines com el supercomputador MareNostrum. “Els primers passos de la computació quàntica s’han de fer en contacte amb centres de supercomputació que permetin complementar una tecnologia tan nova, que en el nostre cas actuarà d’acceleradora per a problemes d’optimització”, afegeix Artur Garcia, del BSC.
Arrencada ràpida
Qilimanjaro ja ha signat dos importants contractes amb clients internacionals per valor de més de 3 milions d’euros i ha vist acceptada la seva col·laboració en el projecte europeu H2020 "AVaQus" de computació quàntica, recentment atorgat per la Comissió Europea sota la direcció del Dr. Pol Forn Díaz i l’IFAE.
El futur serà quàntic
Les empreses tecnològiques posen de manifest la importància estratègica de la computació quàntica
La computació quàntica revolucionarà geopolíticament i econòmicament la societat i impactarà de manera potencial en diferents àrees de les nostres vides: la salut, les finances, la criptografia o la seguretat, entre moltes altres. Veurem com aquesta nova generació de computadores crearà noves ind
Part de l’equip de mesurament del laboratori a l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), on Qilimanjaro ha estat provant prototips de bits quàntics.