Mateo Valero, Barceloní de l’any 2024

16 Setembre 2024

El director del BSC, guardonat a la primera edició del premi impulsat pel diari El Periódico per la seva contribució a millorar el projecte de la ciutat de Barcelona

El director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, ha estat guardonat amb el premi Barceloní de l’Any, que el diari El Periódico atorga enguany per primera vegada coincidint amb les festes de la Mercè. El premi distingeix una persona que hagi contribuït al llarg de l'any 2024 a definir, impulsar o millorar el projecte de la ciutat de Barcelona, ​​ja sigui a nivell cívic, econòmic, cultural, científic o social.

El jurat de la primera edició del premi ha distingit Valero per ser “el pare del BSC i de les diverses generacions de supercomputadors que s’han anat succeint fins a arribar al MareNostrum 5, inaugurat fa només nou mesos i cridat a fer créixer la capitalitat científica de Barcelona”.

Valero ha estat escollit per set entitats ciutadanes a partir d'una proposta de candidats elaborada per la redacció i el consell assessor d’El Periódico: l'associació Barcelona Oberta, el Col·legi Oficial d'Arquitectes, la associació de teatres de Catalunya Adetca, la Taula del Tercer Sector, el Foment de les Arts i del Disseny (FAD) i els gremis de Restauració i d'Hotels.

El lliurament del premi té lloc dimecres 18 de setembre als jardins del Palau Robert, a les portes de l'inici de la setmana de les festes de la Mercè, en un acte presidit per l'alcalde de Barcelona, ​​Jaume Collboni, i els màxims responsables del grup Prensa Ibérica, editor d’El Periódico.

El nou premi Barceloní de l'Any trasllada a Barcelona la filosofia del premi Català de l’Any, que El Periódico ja ha atorgat en 21 edicions i que celebrarà la seva edició número 22 el proper mes de novembre.

Sobre Mateo Valero

El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants a nivell mundial en el camp de la supercomputació: el premi Eckert-Mauchly, a Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.

També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques.

Per les seves significatives aportacions, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors en els darrers 25 anys a Europa. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.

Té onze reconeixements Honoris Causa. És Doctor Honoris Causa de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, Universitat Complutense de Madrid, Universitat de Cantàbria, Universitat de Múrcia, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada, Doctor Honoris Causa del CINVESTAV, i de la Universitat Cristóbal Colón de Mèxic.

És fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.

Més informació aquí.