Maria Arnal, premi S+T+ARTS Honorary Mention per la instal·lació Maria CHOIR

25 Juny 2024

Científics del BSC van col·laborar en la creació de la peça, que es va exhibir al CCCB a l'exposició ‘IA: Intel·ligència Artificial’, coproduïda pel BSC

Els premis S+T+ARTS, que concedeix la Comissió Europea a través de la plataforma Ars Electronica, estan considerats els més rellevants d'Europa en el sector de les arts digitals.
L’artista Maria Arnal ha guanyat el premi S+T+ARTS Honorary Mention per la instal·lació Maria CHOIR, inclosa dins l'exposició IA: Intel·ligència Artificial, que es va exhibir al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) entre l’octubre de 2023 i el març de 2024. Científics del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) van col·laborar amb Maria Arnal en la creació de la peça, una instal·lació musical immersiva que convida els participants a explorar els límits del cant i l'escolta mitjançant la interacció en temps real amb una IA.

Maria CHOIR parteix d’un model entrenat amb la veu de la cantant Maria Arnal, que permet un duet únic entre visitant i IA que evoluciona amb cada interacció, convertint-se en un cor. Maria CHOIR no és només un experiment artístic, sinó una experiència social sobre la creació de noves eines musicals amb IA, sobre el consentiment en els datasets col·lectius i el potencial de les veus sintètiques per estendre's més enllà de la mera replicació de les capacitats humanes.

A més, convida els participants a contribuir a un model de veu col·lectiu, utilitzat tant per a la creació artística com per a la recerca, destacant el compromís del projecte amb el compromís ètic i la transparència. Durant els cinc mesos que la mostra va estar activa al CCCB, s’han enregistrat més de 12.400 veus, d’entre les 112.000 persones que han visitat l’exposició IA: Intel·ligència Artificial (CCCB 2024), coproduïda pel BSC.

Maria CHOIR és la primera de les peces que l'artista ha desenvolupat en col·laboració amb els científics del BSC. L'investigador Joaquim Moré es va encarregar d'entrenar el model que permetia que els visitants cantessin amb la veu d'Arnal. L'obra,  exposada al CCCB, va estar comissariada per Lluís Nacenta i dirigida per la mateixa Arnal, amb finançament de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) i la col·laboració del BSC. També hi han participat l'estudi axolot.cat (Iván Paz i Lina Bautista), i el creador visual JP Bonino.

Actualment, Maria Arnal col·labora amb el Data Viz Group del BSC dins el marc de la beca S+T+ARTS AIR, que planteja una reflexió sobre la creativitat, l'ètica i la creació musical amb IA. L'artista treballa al projecte Impossible Larynx, que integra models de processament de veu i una visualització en 3D del tracte vocal per desenvolupar una nova eina musical d'intel·ligència artificial que permeti superar els límits físics de la veu humana, així com aplicacions mèdiques i socials. Aquesta nova peça es va donar a conèixer a la darrera edició del festival Sónar+D.

Els premis S+T+ARTS, que concedeix la Comissió Europea a través de la plataforma Ars Electronica i estan considerats els més rellevants d'Europa en el sector de les arts digitals, es lliuraran durant la nova edició del festival que tindrà lloc del 4 i 8 de setembre a Linz (Àustria).