Human Brother, obra del compositor Ferran Cruixent, encàrrec de l'orquestra OBC, obrirà la temporada de L'Auditori.
El compositor i l'investigador del BSC-CNS Artur García Sáez han indagat en les capacitats actuals de la IA per concebre música simfònica i contribuir al procés creatiu
El supercomputador MareNostrum és un dels protagonistes de Human Brother, peça musical per a soprano i orquestra del compositor barceloní Ferran Cruixent que l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) estrenarà els dies 27, 28 i 29 de setembre obrint temporada de L'Auditori. Cruixent, que en les seves últimes obres explora el paper de la tecnologia en la creació, ha volgut indagar aquesta vegada en la relació de la Intel·ligència Artificial amb la música. Artur García Sáez, doctor en física i investigador del Barcelona Supercomputing Center – Centreo Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), ha estat el seu aliat i guia en aquesta aventura.
Cruixent i García Sáez han proporcionat a MareNostrum àudios de nombroses composicions simfòniques de l'autor, perquè el superordinador les utilitzés de referència i creés les seves pròpies propostes. Per a això es va utilitzar un algoritme de Machine Learning (aprenentatge automàtic) que analitza directament les dades de l'ona d'àudio de fragments musicals per generar nous sons. Un cop el superordinador subministrava els seus suggeriments, el compositor bussejava en ells, decidint quin es podia utilitzar i com transformar-lo en alguna cosa vàlida per a la seva composició per a orquestra.
Human Brother és una obra que explora, tant a través del procés de creació com en el poema que interpreta la soprano, la relació entre l'espècie humana i la intel·ligència artificial i, per tant, les màquines. Durant el procés de creació, l'autor i l'investigador han pres consciència de la rapidesa en què evolucionen aquestes relacions.
Artur Garcia: "Les tècniques que hem utilitzat requereixen una gran capacitat de càlcul, i eren impensables fa tot just 3 anys. És difícil imaginar el que passarà en un futur proper amb la generació musical automàtica".
Ferran Cruixent: "La forma com les persones ens relacionem amb la tecnologia està evolucionant de manera increïble en els últims anys. És inquietant perquè sembla que el nostre cervell no pugui digerir tants canvis de cop, però alhora és fascinant perquè ens permet jugar i imaginar nous mons com mai abans havíem pogut fer".
Més informació i vídeo a la notícia de La Vanguardia.
Web Ferran Cruixent: https://ferrancruixent.com/