MareNostrum 4 realitza pronòstics sobre els núvols de cendra i aerosols del volcà de la Palma per als serveis que gestionen l'emergència

20 Octubre 2021

El supercomputador considera diferents escenaris d'emissió, que permeten tenir una idea de l'impacte i com es desplacen els núvols volcànics.

 

MareNostrum 4 simula la circulació de les cendres a l'atmosfera i els gasos emesos pel volcà en les hores i dies següents.

El supercomputador del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), MareNostrum 4, ofereix diàriament al comitè científic del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (PEVOLCA) pronòstics sobre els moviments que tindran les emissions que sorgeixen de volcà de Cumbre Vieja. Aquests pronòstics es realitzen a partir d'una col·laboració entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el BSC, i tenen com a objectiu ajudar les autoritats en la presa decisions destinada a limitar els danys provocats per l'erupció.

Diàriament, a través d'aquesta col·laboració, el superordinador modelitza la circulació que tindran en l'atmosfera les cendres i els gasos emesos pel volcà en les hores i dies següents. Per realitzar aquests pronòstics s'utilitza un model desenvolupat en l'àmbit del projecte ChEESE, que combina dades d'emissió del volcà amb prediccions meteorològiques.

El model utilitzat per realitzar aquestes simulacions ha estat desenvolupat pel vulcanòleg de l'institut de Geociències de Barcelona del CSIC i ex investigador de l'BSC, Arnau Folch, que redacta un informe diari basat en les dades que ofereix el superordinador per al PEVOLCA.

Per això, compta amb la col·laboració de l'investigador del BSC Leonardo Alejandro Mingari: "MareNostrum ens permet generar múltiples pronòstics tenint en compte diferents escenaris depenent de l'activitat volcànica. D'aquesta manera, és possible proporcionar diversos productes de rellevància per a la predicció de la dispersió de cendres i gasos emesos pel volcà sota diferents situacions i permet a les autoritats i serveis d'emergències reaccionar de forma més ràpida i eficient en la presa de decisions per tal de reduir potencials danys".

Els càlculs realitzats en el supercomputador de BSC podrien fer-se amb ordinadors menys potents, però els resultats trigarien molt més en arribar i no serien d'utilitat per als serveis d'emergències.