Les administracions destaquen la importància de les dades per gestionar la crisi climàtica

29 Març 2021
El BSC, AEMET i el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus organitzen un esdeveniment virtual per analitzar el repte i la necessitat d'informació que suposa el canvi climàtic a Espanya, amb especial atenció als casos de Barcelona i València.

Aprendre a utilitzar les dades sobre el clima és fonamental per prendre decisions que ens permetin adaptar-nos al canvi climàtic i mitigar-ne els seus efectes. Amb aquest objectiu, el Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), el Servei de Canvi Climàtic (C3S) de Copernicus i l'Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) van organitzar les jornades 'C3S: Reptes i solucions a Espanya', que es van celebrar de manera virtual els passats 24 i 25 de març. En l'esdeveniment, ministres, alcaldes, experts i representants del sector privat van debatre sobre els reptes i les necessitats d'informació que suposa el canvi climàtic i van poder descobrir les eines que ofereix el servei C3S, amb especial atenció a aquelles orientades als sectors de l'aigua i l'energia, així com als extrems climàtics.

En la sessió d'obertura, el director de Departament de Ciències de la Terra del BSC-CNS i professor ICREA, Francisco Doblas-Reyes, va destacar la importància de la trobada per conscienciar sobre els nous recursos que el C3S posa a disposició de la societat espanyola per a la generació d'informació climàtica rellevant. Doblas-Reyes va qualificar aquests recursos com a "únics i tremendament valuosos per a la implementació de les polítiques de transició", i va afegir que ofereixen oportunitats per a un nou mercat de serveis mediambientals que generaran llocs de treball.

En la mateixa línia es va manifestar la vicepresidenta del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, que va subratllar la importància de disposar de la millor informació científica del clima, basada en l'observació, l'anàlisi i la predicció dels escenaris possibles d'evolució, "per conèixer, entendre i treballar per a una societat més forta i més segura enfront de les vulnerabilitats que implica un clima canviant".

El big data, fonamental en l'adaptació al canvi climàtic

La capacitat de recopilar i interpretar l'enorme quantitat de dades complexes (big data) sobre el clima a llarg termini es revela per tant com una eina fonamental per entendre si fenòmens meteorològics excepcionals recents, com la borrasca Filomena que va patir Espanya el passat gener, poden considerar-se esdeveniments aïllats o indicadors d'importants canvis de les condicions climatològiques del planeta.

"Les dades que ofereix el C3S ajuden a adaptar-se i donar una resposta a fenòmens globals, i per tant garantir la salut i la seguretat dels ciutadans", va assegurar el ministre de Ciència, Pedro Duque, que va destacar la finalitat ciutadana del programa Copernicus, "en posar la tecnologia al servei de la societat ". En la seva intervenció, Duque va incidir en el compromís d'Espanya en la lluita contra el canvi climàtic "en ser una regió molt vulnerable als seus efectes pel risc de desertificació i l'augment de la freqüència i intensitat de fenòmens meteorològics extrems".

Entre les zones especialment vulnerables es troba l'àrea mediterrània. Ciutats com Barcelona i València estan entre les més exposades d'Europa a fenòmens com onades de calor, inundacions, tempestes o sequeres, que seran cada vegada més freqüents i podrien alterar les zones costaneres i algunes àrees especialment sensibles. En aquest context, la informació climàtica és imprescindible per fer front als desafiaments del canvi climàtic i adaptar aquestes urbs i el seu entorn a les adversitats presents i futures.

El paper de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic

En aquest sentit, els alcaldes de Barcelona i València, Ada Colau i Joan Ribó, van subratllar el paper fonamental de les ciutats en la gestió de la crisi climàtica. En concentrar gran part de la població, les grans urbs són els principals focus d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivell global i en el cas de l'àrea mediterrània, a més, són zones amb un gran impacte potencial dels extrems climàtics.

Colau va assenyalar que el canvi climàtic "és un dels majors reptes al qual s'enfronten les societats modernes, no només per a les generacions futures, sinó ja en el present", de manera que la lluita per mitigar-ne els efectes és una de les prioritats del seu govern municipal. Una de les primeres mesures del seu actual mandat, va recordar, va ser la declaració d'emergència climàtica a Barcelona i actualment el consistori treballa amb l'objectiu de reduir les emissions fins a un 50% el 2030 respecte a les de 1992, el que comporta "mesures de planificació en tots els àmbits de la ciutat".

Per la seva banda, Ribó va insistir en la importància de comptar amb estratègies d'adaptació i mitigació que permetin fer front al desafiament social i econòmic que representa el canvi climàtic. L'alcalde va recalcar la situació de València com a ciutat litoral, on aiguamolls com el de l'Albufera es veuen afectats per l'augment de la demanda hídrica local i pels episodis de sequera i inundacions, que incrementen la vulnerabilitat del sistema d'explotació de l'aigua. "Per als nous problemes no serveixen les solucions velles", va afirmar Ribó, que va subratllar que les polítiques públiques han d'incorporar dades proporcionades per serveis com el C3S per poder ser realment eficients.

Tecnologia per prendre decisions que redueixin els riscos climàtics

Les eines tecnològiques que desenvolupa el C3S permeten accedir, de manera gratuïta, a indicadors de qualitat, uniformes i fàcils d'entendre, utilitzar i intercanviar, basats en el processament massiu de dades meteorològiques. Això permet als actors implicats en la lluita contra el canvi climàtic disposar d'informació que els permeti entendre millor les condicions mediambientals, prendre decisions més eficients i definir plans eficaços per reduir els riscos climàtics.

La necessitat de frenar l'escalfament global i els seus efectes climàtics adversos és urgent. Segons les dades publicades pel C3S, 2020 va ser l'any més càlid de la història d'Europa i va tancar un decenni amb temperatures excepcionalment elevades en el territori europeu. "Els propers cinquanta anys seran claus per contrarestar aquesta tendència a l'escalfament del planeta i per ajudar les regions més vulnerables a fer front a aquest importantíssim repte", va concloure el director del C3S, Carlo Buontempo.

 

Pots recuperar el streaming de les jornades en els següents enllaços: