La 13a conferència anual d'usuaris de la Red Española de Supercomputación té lloc el 18 i 19 de setembre..
Es convoquen per primera vegada els Premis RES al millor pòster, article científic i trajectòria.
Més de 200 experts en supercomputació, procedents de disciplines com l'astronomia, la biologia molecular, la química i les ciències de la terra (tots ells usuaris de la supercomputació a Espanya) es donen cita els dies 18 i 19 de setembre a Saragossa. Serà al Pati de la Infanta on tindrà lloc la 13ª Conferència Anual d'Usuaris de la Red Española de Supercomputación (RES), en què es presenten els últims resultats científics de diferents disciplines realitzats utilitzant els recursos de supercomputació de la RES, així com les recents investigacions en supercomputació.
La RES (www.res.es) posa a disposició de la comunitat científica, de manera gratuïta, els recursos de supercomputació i l'assistència tècnica necessària per dur a terme els seus projectes de recerca. Durant l'any 2018, s'han concedit més de 320 milions d'hores de computació (CPU) en els 12 superordinadors que formen part de la xarxa.
En aquesta ocasió, la investigadora encarregada de realitzar la conferència plenària de l'àmbit científic és Natasa Prulj (ICREA, Barcelona Supercomputing Center, BSC), una experta mundial en computació de dades biològiques. En un dels seus projectes, mitjançant l'anàlisi de tota la informació disponible sobre càncer de pròstata, s'estudia el desenvolupament, amb intel·ligència artificial, de teràpies personalitzades per als pacients i dissenyar nous tractaments.
La conferenciant plenària convidada en l'àmbit de les ciències de la computació és María S. Pérez (Universitat Politècnica de Madrid, UPM), membre del Grup Assessor del EuroHPC Joint Undertaking, l'estratègia europea per al futur de la supercomputació a Europa. Ella ens desvetllarà les claus de la convergència entre Big Data i la Supercomputació (HPC), necessària per a les aplicacions futures en aquesta matèria. L'ecosistema de la tecnologia de la informació mundial es troba actualment en transició a una nova generació d'aplicacions, que requereixen sistemes intensius d'adquisició, processament i emmagatzematge de dades.
El director del BSC, Mateo Valero, també participarà en les jornades oferint una xerrada sobre el processador europeu.
La trobada compta amb la participació de molts altres investigadors espanyols i estrangers que tractaran sobre matèries de gran rellevància científica com la situació de l'atmosfera del Sol, o temes d'escala nanomètrica com l'estructura d'enzims claus en la diabetis.
S'han programat també tallers pràctics en programació PyCOMPSs i en l'elaboració del Pla de Gestió de Dades destinats a investigadors amb necessitats d'emmagatzematge i gestió de les seves dades generades en els seus projectes.
PREMIS RES
Per primera vegada, la RES convoca, amb motiu de la seva reunió anual d'usuaris, els Premis RES que tenen 3 modalitats diferents:
1. PREMI RES AL MILLOR PÒSTER. Reconeix el pòster de més qualitat científica o tècnica que es presenti durant la conferència. El contingut del treball del pòster s'ha d'haver realitzat utilitzant els recursos de supercomputació que posa a disposició la RES per a la comunitat científica.
2. PREMI RES AL MILLOR ARTICLE CIENTÍFIC. Reconeix l'article científic de més impacte científic publicat durant els últims tres anys. El contingut de l'article s'ha d'haver realitzat utilitzant els recursos de supercomputació que posa a disposició la RES per a la comunitat científica.
3. PREMI RES A LA TRAJECTÒRIA CIENTÍFICA I / O PROFESSIONAL EN SUPERCOMPUTACIÓ A ESPANYA. Reconeix la contribució més destacada al llarg dels anys a la supercomputació a Espanya. Reconeix una trajectòria científica, tecnològica o de promoció de la supercomputació de tipus singular. Es pot concedir a una persona o institució.
La inauguració de les jornades anirà a càrrec del subdirector general de Grans Infraestructures cientificotècniques del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, José Ignacio Doncel, el coordinador de la RES i director d'operacions del BSC, Sergi Girona, la Consellera de Ciència, Universitat i Societat del Coneixement, Maria Eugenia Díaz Calvo, i el Rector de la Universitat de Saragossa, José Antonio Mayoral.
Les jornades estan esponsoritzades per IBM, Fujitsu i Hewlett Packard Enterprise que presentaran les seves propostes més avançades en el camp de la supercomputació.
Més informació a la pàgina web de l'esdeveniment: https://www.res.es/es/eventos/13th-res-users-conference
_________________________________
La Red Española de Supercomputación (RES) és una infraestructura distribuïda que consisteix en la interconnexió de 12 supercomputadors amb l'objectiu d'oferir recursos de computació d'alt rendiment a la comunitat científica. La RES és una Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS) distribuïda per tota la geografia espanyola. La seva missió és oferir els recursos necessaris per al desenvolupament de projectes científics i tecnològics innovadors i d'alta qualitat. La RES està coordinada per Sergi Girona, el director d'Operacions del Barcelona Supercomputing Center (BSC).
El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) és el centre nacional de supercomputació a Espanya. Està especialitzat en computació d'altes prestacions (HPC) i gestiona el MareNostrum, un dels supercomputadors més potents d'Europa. Des de la seva creació el 2005, el BSC ha desenvolupat un paper actiu en fomentar la HPC a Espanya i Europa com una eina essencial per a la competitivitat internacional en ciència i enginyeria. El director del BSC és Mateo Valero.
A Saragossa, la RES està representada per l'Institut de Biocomputació i Física de Sistemes Complexos (BIFI) de la Universitat de Saragossa. El BIFI va ser fundat l'any 2002 com a part d'un esforç col·lectiu orientat cap a la investigació en ciència bàsica i al desenvolupament de nous conceptes, mètodes i eines de la Ciència dels Sistemes Complexos amb aplicacions en diferents camps científics com ara: Bioquímica, Física , Biologia, Computació, Matemàtiques, Ciència Ciutadana, etc. L'Institut està finançat pel Govern d'Aragó i per la Universitat de Saragossa. El director del BIFI és Yamir Bru.