La candidatura del BSC per acollir un dels supercomputadors més potents de la UE es reforça amb el suport de tres països més

04 Abril 2019

Turquia i Croàcia formaran part del consorci per construir i gestionar el supercomputador, i Irlanda ha expressat el seu suport a la candidatura.

Els nous membres del consorci s'uneixen a Espanya i Portugal, a més del suport del Govern de la Generalitat i la Universitat Politècnica de Catalunya com a patrons del BSC-CNS.

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha presentat la seva candidatura per acollir un dels supercomputadors preexascala que estaran operatius a la Unió Europea (UE) el 2021, una decisió que ja es va anunciar el 24 de març.

Durant la preparació de la proposta, tres països més han compromès el seu suport a la candidatura de BSC-CNS. Turquia i Croàcia esdevindran membres del consorci que construirà i gestionarà el superordinador junt amb Espanya, Portugal i la Comissió Europea (CE). Irlanda també donarà suport a la proposta i es mantindrà oberta a la possibilitat d’unir-se al consorci en el futur. La Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) també donen suport a la proposta com a patrons del BSC-CNS.

La proposta del BSC-CNS respon a la convocatòria de manifestacions d’interès de la CE per acollir un dels "almenys" dos supercomputadors preexascala que rebran el 50% de finançament de la UE. Aquests supercomputadors han de tenir una velocitat pic d'almenys 200 petaflops/s, satisfer les necessitats d'una àmplia gamma d'aplicacions i estar operatius el quart trimestre del 2020.

Aquesta convocatòria de manifestacions d'interès és el resultat de l'acord entre 28 països participants i de la CE per cofinançar un Full de Ruta Europeu per a la computació d'alt rendiment (HPC). El full de ruta té com a objectiu promoure el desenvolupament de tecnologies europees d’HPC i construir almenys dos supercomputadors preexascala que estaran operatius a finals de 2020. A més, es preveu que almenys dos supercomputadors exascala entrin en funcionament el 2023.

Aquesta iniciativa està gestionada per l’EuroHPC Joint Undertaking (EuroHPC-JU), l'organisme creat per la CE i els països participants per gestionar el full de ruta. S'espera que anunciï la seva decisió sobre les entitats seleccionades per acollir els supercomputadors preexascala el 7 de juny.

Més informació aquí.