Indra i el BSC tanquen un acord per impulsar el desenvolupament de tecnologies duals d'última generació

15 Octubre 2024
Supercomputació, intel·ligència artificial i sistemes quàntics són algunes de les principals àrees de col·laboració identificades
L'acord és clau per a l'èxit del programa FCAS i contempla l'impuls de noves infraestructures de supercomputació.
 
La suma de totes les capacitats cientificotècniques disponibles és imprescindible per competir globalment i reforçar la sobirania tecnològica espanyola i europea.

Indra i el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) han tancat un acord de cooperació per impulsar la investigació i el desenvolupament en tecnologies d'ús dual que reforcin la sobirania tecnològica espanyola i europea. El president d'Indra, Marc Murtra, i el director del BSC, Mateo Valero, han signat l'acord aquest dilluns 14 d'octubre a la seu del BSC.

Ambdues entitats han expressat el seu interès a col·laborar en el desenvolupament de solucions i coneixement relacionat amb la supercomputació, la intel·ligència artificial i les tecnologies quàntiques, àmbits d'aplicació dual, tant al sector civil com en el de la defensa, i d'especial rellevància per al programa NGWS/FCAS, la iniciativa impulsada per Alemanya, Espanya i França per al desenvolupament del sistema de sistemes aeri de defensa del futur.

El protocol tancat entre Indra i BSC facilitarà l'intercanvi de coneixement cientificotècnic, la formació i capacitació de personal i la cerca de sinergies i col·laboracions en altres programes de tecnologies duals estratègiques. Contribuirà també a la posada en marxa de noves infraestructures de supercomputació, programari i maquinari, permetent disposar de la capacitat de processament necessària per abordar desafiaments científics i tecnològics cada cop més complexos.

Marc Murtra, president d'Indra, ha afirmat que “la col·laboració de l'ecosistema industrial i científic permetrà liderar els grans programes tecnològics que s'estan engegant a Europa. L'aplicació conjunta de les capacitats del BSC i d'Indra contribuirà significativament al desenvolupament de tecnologies d'ús dual necessàries per assegurar el benestar de la nostra societat. Aquesta aliança representa un pas endavant important cap a l'autonomia estratègica, reforçant la capacitat d'anticipar-nos al futur”.

Per al director de BSC, Mateo Valero, “els dissenys conceptuals i desenvolupaments de sistemes d'enginyeria cada vegada són més complexos i requereixen l'ús d'eines digitals adequades i una potència de computació extraordinària. L'objectiu primordial del present acord és establir un enfocament de sistema de sistemes dins de l'ecosistema d'innovació, que contribueixi a millorar la sobirania de la futura base tecnològica i industrial espanyola i europea”.

L'acord subscrit estableix una via de comunicació contínua i fixa les bases perquè BSC i Indra puguin treballar conjuntament. Els àmbits de col·laboració possibles són molt amplis i de gran importància tecnològica, abastant, per exemple, la simulació, modelatge i emulació de sistemes complexos en entorns virtuals, la investigació i desenvolupament d'aplicacions d'IA, les arquitectures de maquinari, l'edge computing, sistemes d'orquestració en entorns d'alt rendiment i distribuïts o la computació quàntica.