Espanya es converteix en el país que destina més d’hores de càlcul a la ciència europea

17 Octubre 2017

El superordinador MareNostrum 4 dedicarà 475 milions d’hores de processador a projectes seleccionats per la infraestructura europea PRACE

Espanya destinarà 475 milions d’hores de càlcul del superordinador MareNostrum 4 a 17 projectes científics liderats per investigadors de set països europeus que han estat seleccionats en la 15a convocatòria de la infraestructura europea PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe). Amb aquesta assignació, el superordinador del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación esdevé el major contribuent en nombre d’hores de càlcul destinades a la investigació. 

Dins d’aquests projectes que arribaran a MareNostrum 4 a través de PRACE trobem diferents investigacions procedents de la recerca pública –entre ells alguns dels denominats Flagships (insígnia) de la Comissió Europea, com projectes industrials. “Charge Transport in Perovskite Solar Cells (CATNIP)”, liderat pel professor Feliciano Giustino, ha rebut 20 milions d’hores de càlcul i és un projecte vinculat al FET Graphene Flagship. “High-fidelity LES/DNS simulation of full-span turbine passage” -liderat per Cenaero amb la participació de NUMECA International i la Universitat de Bergamo-  es una col·laboració acadèmia-indústria que ha rebut 68,5 milions d’hores de càlcul. Tots els projectes d’aquesta convocatòria s’executaran al superordinador del Barcelona Supercomputing Center entre el 2 d’octubre de 2017 i el 30 de setembre del 2018.

PRACE atorga 400 milions d’hores de càlcul a científics espanyols

De les 46 propostes aprovades en aquesta convocatòria de PRACE, els científics espanyols han rebut més de 400 milions d’hores de càlcul en 11 projectes diferents. “D’un total de 14 projectes espanyols elegibles espanyols, n’han estat concedits onze. Aquest fet és un gran èxit per a la comunitat investigadora espanyola” diu Sergi Girona, director del Departament d’Operacions del BSC i responsable de PRACE al BSC. Això inclou el projecte amb més hores de càlcul de la convocatòria, 122 milions d’hores atorgades al projecte “Time resolved evolution of the energy-containing scales in turbulent channel flow at Ret=5000 (TREC)”, liderat per Javier Jiménez Sendín de la Universitat Politècnica de Madrid. 

La següent convocatòria 16th PRACE Call for Proposals for Project Access romandrà oberta fins al 21 de novembre de 2017.