El nou Premi Mateo Valero reconeix la contribució a la investigació en HPC a Amèrica Llatina i el Carib

22 Setembre 2023

El director del BSC ha rebut el primer guardó que porta el seu nom, que atorgarà cada any el Sistema de Computació Avançada per a Amèrica Llatina i el Carib (SCALAC) conjuntament amb la Conferència CARLA

El director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, ha rebut aquest dijous un reconeixement per les seves contribucions a la col·laboració en computació avançada amb Amèrica Llatina i el Carib, en el marc de la celebració dels deu anys del Comitè de Programa de la Conferència Llatinoamericana de Computació d'Alt Rendiment (CARLA2023), que s'ha celebrat a Cartagena de Indias (Colòmbia).

Aquest guardó, que s'afegeix a altres premis i reconeixements rebuts per Valero al continent americà, està igualment impulsat pel Sistema de Còmput Avançat per a Amèrica Llatina i el Carib (SCALAC) i en general per la comunitat de còmput avançat d'Amèrica Llatina i el Carib.

Premi Mateo Valero

El Premi Mateo Valero és un guardó que atorga el Sistema Informàtic Avançat per a Llatinoamèrica i el Carib (SCALAC) cada any conjuntament amb el cicle de conferències CARLA (Latin America High-Performance Computing Conference). El premi reconeix una persona que ha fet contribucions significatives i contínues a la investigació en Computació d'Altes Prestacions (HPC) en col·laboració  amb socis d'Amèrica Llatina i el Carib. L'objectiu principal d'aquest premi és fer un seguiment del progrés de la informàtica avançada reconeixent i premiant la promoció i les accions conjuntes dirigides a col·laboracions rellevants de la informàtica d'alt rendiment a Amèrica Llatina en aplicacions en ciència, enginyeria i anàlisi de dades a gran escala. El premi s'ha establert aquest any 2023 i només s'ha concedit Mateo Valero, donant nom precisament al guardó.

El premi l'atorga un comitè format per SCALAC, el comitè rector de CARLA i representants de la comunitat llatinoamericana de computació HPC/avançada que analitza la candidatura per a la mateixa proposta per un membre de la comunitat activa HPC a Amèrica Llatina adreçada a SCALAC. Aquesta candidatura és analitzada i sotmesa a votació per la comissió SCALAC/CARLA, atorgant el guardó cada vegada que sigui meritòria atorgar-lo, i es celebrarà durant un acte extraordinari a les jornades CARLA.

Sobre Mateo Valero

El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants a nivell mundial en el camp de la supercomputació: el premi Eckert-Mauchly, a Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.

També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques.

Per les seves significatives aportacions, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors en els darrers 25 anys a Europa. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.

Té 10 reconeixements Honoris Causa. És Doctor Honoris Causa de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Cantàbria, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada, Doctor Honoris Causa del CINVESTAV, i de la Universitat Cristóbal Colón de Mèxic.

És fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.
 

Més informació aquí.