Més de 200 representants de la comunitat científica espanyola han assistit a la sisena edició de la trobada anual de l'Aliança Severo Ochoa i María de Maeztu (SOMMa)
Sota el títol “Ciència per al futur. Construint un horitzó més just i sostenible”, els investigadors han debatut sobre desafiaments científics actuals com el canvi climàtic o la resistència als superbacteris
L'esdeveniment, coorganitzat pel Barcelona Supercomputing Center - Centoe Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i SOMMa, s’ha celebrat al Palau Reial de Pedralbes de Barcelona els dies 3 i 4 de novembre
La trobada 100xCiència.6: “Ciència per al futur. Construint un horitzó més just i sostenible”, coorganitzat pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) juntament amb l'Aliança Severo Ochoa i María de Maeztu (SOMMa), ha reunit més de 200 assistents al Palau Reial de Pedralbes per analitzar grans reptes de la ciència actualment, com el canvi climàtic i la resistència als superbacteris.
El director del BSC, Mateo Valero, va inaugurar la jornada destacant: “La ciència ha de ser excel·lent, però sobretot rellevant per resoldre problemes de la societat. I en aquest sentit, el BSC és un exemple de col·laboració entre la comunitat investigadora, l’administració i l’empresa”.
Per part seva, María Blasco, presidenta de SOMMa i directora del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), va assegurar que l'aliança SOMMa “té el potencial de continuar generant ciència d'excel·lència per al futur i inspirar altres centres a continuar treballant dur per mantenir o aconseguir l’acreditació”.
La secretària general de Recerca del Ministeri de Ciència i Innovació, Raquel Yotti, també present a la trobada, va posar de manifest el paper estratègic de l'aliança: “SOMMa està marcant un camí de referència per a la comunitat investigadora i el seu paper és indispensable per a continuar millorant l'ecosistema científic del nostre país”. Recentment, el Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat l'increment del finançament del programa d'ajudes Severo Ochoa i María de Maeztu, que passarà dels 44 milions d'euros als 54 milions.
L'Agència Estatal de Recerca, entitat gestora de les acreditacions SOMMa, va ser representada en 100xCiència pel director, Domènec Espriu, que va reiterar durant la seva intervenció la continuïtat del Programa de Centres d'Excel·lència Severo Ochoa i d'Unitats d'Excel·lència María de Maeztu, així com l’augment global de contractes predoctorals.
Janet Kelso, investigadora de l'Institut Max Planck d'Antropologia Evolutiva (Alemanya), va ser l’encarregada d’oferir la conferència destacada de la jornada, en què va compartir els darrers avenços tecnològics que han permès recuperar i seqüenciar l'ADN d'ossos i altres restes trobades en excavacions arqueològiques , reconstruint els genomes de diversos neandertals. La científica sud-africana forma part del departament de Genètica evolutiva que dirigeix Svante Pääbo, recentment guardonat amb el Premi Nobel de Medicina 2022.
Sessions destacades
La sessió matinal de 100xCiencia.6 va abordar la temàtica de recerca bàsica i el fonament dels grans descobriments amb la participació d'Alberto Enciso, de l'Institut de Ciències Matemàtiques (ICMAT) del CSIC; Pilar Hernández Gamazo, de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC); Andreu Mas-Colell, de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'European Research Council (ERC); i Cristina Pujades, del Departament de Medicina i Ciències de la Vida (MELIS) de la UPF. La sessió va ser moderada pel periodista Josep Corbella de La Vanguardia.
A la segona taula del matí, dedicada als grans reptes de la salut, hi van participar María Blasco, en representació de SOMMa i el CNIO; Alfonso València, del BSC; Josep Samitier, de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC); i Xavier Prats-Monné, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), sota la moderació de la periodista d'El País Patricia Fernández de Lis.
La sessió del vespre va ser protagonitzada per la taula rodona dedicada a emergència climàtica i desenvolupament sostenible, que va comptar amb Ethel Eljarrat, de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA); Josep M. Antó, de l'Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal); Enrique Quesada Moraga, del Departament d'Agronomia de la Universitat de Còrdova (DAUCO); i Salvador Samitier, de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic. El moderador de la sessió va ser el periodista de Newtral Mario Viciosa.
La darrera taula estava dedicada a Intel·ligència Artificial i digitalització, i va comptar amb la presència de Davide Cirillo, del BSC; Lucía Velasco, de l'Escola de Governança Transnacional de Florència (EUI); Ferdinando Villa, del Basc Centre for Climate Change (BC3); Roberta Zambrini, de l'Institut de Física Interdisciplinar i Sistemes Complexos (IFISC); i la moderació de la periodista de Forbes i D+I L'Espanyol Esther Molina.
L'aliança SOMMa reuneix 59 entitats de recerca espanyoles capdavanteres amb prop de 12.000 investigadors de diferents disciplines. El seu objectiu és impulsar la ciència espanyola mitjançant el reconeixement dels centres de recerca d'avantguarda existents, així com ajudar-los a augmentar-ne l'impacte i el lideratge científic internacional i la competitivitat.