El BSC participa en un procés europeu de compra pública innovadora per a adquirir la tecnologia de supercomputació del futur

05 Juliol 2017

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), juntament amb quatre altres centres europeus líders en supercomputació participa per primer cop en la convocatòria d’un procés europeu de compra pública innovadora per a adquirir tecnologia puntera en supercomputació, tal com s’ha publicat avui oficialment en el Diari Oficial de la Unió Europea. Aquesta licitació es durà a terme de manera conjunta amb altres institucions públiques situades en quatre països europeus diferents (Espanya, Itàlia, Alemanya i França) en el marc del projecte europeu Public Procurement of Innovative Solutions for High Performance Computing (PPI4HPC).

El proper 6 de setembre tindrà lloc a Bruseles, com a part del procés de compra pública innovadora, el Open Dialogue Event (ODE) on els interessats informaran de les seves solucions i expectatives que tenen d’aquesta compra pública innovadora a nivell europeu. La compra pública innovadora (CPI) és una actuació administrativa concurrent de contractació pública i de foment de la innovació, orientada a potenciar el desenvolupament de nous mercats innovadors des del costat de la demanda, a través de l’instrument de la contractació pública innovadora.

El director d’Operacions del BSC-CNS i responsable del projecte PPI4HPC al centre, Sergi Girona, destaca que “per primer cop a Europa, els centres europeus líders en supercomputació es reuniran per trobar-se amb les empreses d’IT a través del projecte PPI4HPC per adquirir les tecnologies més innovadores de supercomputació del futur. El BSC, essent un dels principals centres de supercomputació europeus, participarà en aquest projecte tan innovador”.

La solució del BSC es centra en la infraestructura de computació i anàlisis de dades

L’objectiu del BSC en aquest projecte és adquirir una infraestructura de computació i memòria per a analitzar dades o HPDA (de l’anglès High Performance Data Analysis). Aquesta nova infraestructura es licitarà el 2018 i s’instal·larà durant la primera meitat del 2019. Combinarà nodes de computació amb tecnologies innovadores d’emmagatzematge com NVRAM i tecnologies de memòria com discos durs i infraestructures de cintes, configurats com una solució d’emmagatzematge gradual per emmagatzemar centenars de petabytes amb dades científiques. Aquesta solució permetrà alimentar i proporcionar dades als diferents recursos HPDA i de supercomputació del centre, durant la denominada era pre-exascale.

Per la part computacional, s’adquirirà una infraestructura d’anàlisis de dades per a complementar els sistemes actuals dels que disposa el BSC, que pre-processaran dades de simulacions amb nous paradigmes i algoritmes analítics o de big data.

Per tant, el BSC-CNS adquirirà components tecnològics innovadors per a la gestió de l’emmagatzematge massiu de dades i escalat. Per a obtenir més informació sobre les característiques d’aquest concurs, es pot consultar la pàgina del projecte PPI4HPC.

Sobre el projecte europeu PPI4HPC

Per primer cop, un grup de centres europeus de supercomputació han decidit crear un grup de licitadors per a portar a terme una contractació pública de solucions innovadores (Public Procurement of Innovative Solutions -PPI) en l’àrea de la computació d’altes prestacions (HPC) mitjançant el procediment de diàleg competitiu. El propòsit de la contractació és, per a cada comprador públic, comprar un supercomputador d’alt rendiment innovador i / o un innovador sistema d’emmagatzemament d’alt rendiment que s’integrarà en el seu centre de computació.

El cofinançament amb la Comissió Europea permetrà un enfortiment significatiu de la infraestructura de supercomputació pre-exascale des del 2019 i aplanar el camí per a futures inversions conjuntes a Europa. La inversió total serà d’aproximadament 73 milions d’euros. Els centres de supercomputació involucrats - BSC, CEA/GENCI, CINECA i JUELICH- disposen d’un gran recorregut en oferir els seus recursos de supercomputació a nivell europeu per a la comunitat científica.