La 47ª Conferència de la Societat Europea de Física sobre Física del Plasma reunirà els millors investigadors en l'ampli camp de la física del plasma, des de la fusió nuclear fins als plasmes làser, astrofísics i de baixa temperatura. L'esdeveniment, que originalment estava previst que tingués lloc a Sitges, Espanya, l'any passat, ara se celebrarà virtualment del 21 al 25 de juny de 2021.
"Esperem amb molt d'interès la conferència", assegura la doctora Mervi Mantsinen, professora d'investigació ICREA, cap de grup de Fusió al Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) i president del comitè organitzador local. "Es presentaran algunes de les investigacions més recents i més importants sobre la física del plasma i aquest esdeveniment promet ser un dels més destacats en la comunitat de la física del plasma aquest any".
"Estem molt satisfets que la Societat Europea de Física (European Physical Society, EPS) hagi confiat al BSC l'organització d'aquesta conferència. La Fusió nuclear és un dels grans reptes que té la humanitat en aquest moment, equiparable a el disseny de computadors quàntics o conèixer el funcionament del cervell. Creiem que aquesta disciplina té molt a oferir a la societat en els propers anys, al futur del nostre planeta, i estem segurs que un congrés com aquest servirà per avançar en aquest camp ", afirma Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center.
El programa inclourà pòsters i presentacions orals, així com sessions plenàries i xerrades de destacats científics en el camp de la física del plasma. Els oradors plenaris confirmats inclouen: Thierry Belmonte, director d'investigació del CNRS; Francisco Gordillo-Vázquez, investigador sènior de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia; Christoph Helmut Keitel, director de l'Institut Max Planck de Física Nuclear; Achim von Keudell, professor de la Universitat Ruhr de Bochum; Erik Lefebvre, director d'investigació de CEA; Marius Millot, científic investigador de LLNL; William Morris, científic cap de CCFE; Richard Pitts, director científic de l'ITER; Jose A. Pons, catedràtic de el Departament de Física Aplicada de la Universitat d'Alacant; Luis Silva, professor de la Universidade de Lisboa; Mateo Valero, director de el Barcelona Supercomputing Center; i Marc Velli, professor d'UCLA.
Les sessions científiques es dividiran en quatre temes: plasma de fusió per confinament magnètic, plasmes de feix i fusió inercial, plasmes polsosos i de baixa temperatura, i plasmes bàsics, espacials i astrofísics.
Durant la conferència es farà entrega de diversos premis per a pòsters. Aquests inclouen els premis de pòster de doctorat de Plasma Physics and Controlled Fusion (PPCF), European Physical Society (EPS) i l'International Union of Pure and Applied Physics així com el Premi de el projecte Itoh 2020 i 2021 de la Universitat de Kyushu per a estudiants de doctorat. A més, els guanyadors dels premis de recerca de doctorat de la Junta de la Divisió de Física del Plasma EPS 2020 i 2021 seran reconeguts i faran una presentació oral dels seus treballs a la conferència.
La conferència està organitzada localment pel Barcelona Supercomputing Center en col·laboració amb el Comitè de Programa Internacional designat per la Divisió de Física del Plasma de la Societat Europea de Física. Aquest esdeveniment està patrocinat per Huawei, Atoms, Edwards i Hiden Analytical amb la col·laboració de Ciemat i IOP Publishing.
Més informació: https://epsplasma2020.eu