El BSC lidera la xarxa internacional InDust per fomentar l’ús dels serveis per al seguiment i pronòstic de la pols

14 Març 2018

InDust és una acció COST en el marc del Programa Europeu COST i compta amb la participació de 31 països i de la OMM.

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) és el responsable de la gestió d’ InDust, International Network to encourage the use of monitoring and forescasting dust products , una acció COST que té com a objectiu fomentar l’ús dels serveis per al seguiment i el pronòstic de la pols mineral atmosfèrica. La investigadora del departament de Ciències de la Terra Sara Basart lidera aquest projecte que té una durada de quatre anys.

InDust pretén establir una xarxa que implica a centres de recerca, proveïdors de serveis i potencials usuaris d’informació sobre el transport aeri de pols. Un transport que té múltiples efectes a escala local, regional i global. És per això que InDust reuneix a un grup multidisciplinari d’experts en predicció d’aerosols, modelatge d’aerosols, stakeholders, científics socials i usuaris. El projecte coordinarà i harmonitzarà el procés de transferència de dades de predicció i observació de la pols als usuaris, i assessorarà als sectors socioeconòmics afectats per la presència d’altes concentracions de pols mineral a l’aire. Aquests objectius estan alineats amb la comissió del Sistema d’avaluació i assessorament per avisos de tempestes de pols i sorra de la OMM en el qual el BSC alberga un dels centres regionals juntament amb l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), i són part també de la Càtedra AXA sobre tempestes de sorra i pols de la Fundació AXA.

La pols en l’aire té un paper important en diferents aspectes del clima i la química atmosfèrica i representa un greu perill per a la salut, el medi ambient i l’economia de molts països propers a les regions d’origen. Comprendre, gestionar i mitigar els riscos i els efectes de la pols requereix un coneixement fonamental i interdisciplinari. En els últims anys, la predicció numèrica i els productes d’observació de plataformes terrestres i de satèl·lits ha guanyat presència en diversos centres meteorològics operatius i de recerca a causa del creixent interès de sectors econòmics i socials, com els gestors de plantes d’energia solar, professionals de la salut, el sector de l’aviació i responsables polítics. Els actuals intents de transferir productes adaptats als usuaris finals no estan coordinats, i els mateixos obstacles tecnològics i socials són abordats individualment pels diferents grups, un procés que fa que l’ús de les dades sigui lent i costós.

Actualment, el comitè de gestió d’InDust té la representació de 28 països europeus, a més de Jordània, Egipte i el Marroc. A més, inDust compta amb la participació de la Organització Meteorològica Mundial (OMM) i d’investigadors d’Àfrica, Amèrica i Àsia.

El BSC organitza els dies 14 i 15 de març la primera reunió de treball d’InDust. Aquesta trobada pretén establir els pilars del projecte i discutir les activitats i els objectius científics per als propers anys. La reunió es basa en sessions de debat i cerques per conèixer les activitats en curs dins de la xarxa de participants.

Sobre les Accions COST

COST és un programa finançat per la UE que permet als investigadors establir les seves xarxes de recerca interdisciplinàries a Europa i a altres països. Aquestes xarxes, anomenades Accions COST, promouen la coordinació internacional de la recerca finançada a nivell nacional. COST proporciona fons per a la organització de conferències, reunions, escoles de capacitació, breus intercanvis científics o altres activitats de networking en una àmplia gama de temes científics. En crear espais oberts on les persones i les idees poden créixer, descobrim tot el potencial de la ciència.