El BSC i Ciutat de Mèxic desenvoluparan eines per avaluar les polítiques contra la contaminació de l’aire
La responsable de la Secretaria del Medi Ambient de la Ciutat de Mèxic (SEDEMA), Tanya Müller, i el director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, han firmat un conveni per desenvolupar eines de modelització que permetin avaluar les polítiques de gestió i millora de la qualitat de l’aire a la ciutat. Aquest conveni suposa un nou pas en la col·laboració entre el BSC y SEDEMA, que ja han col·laborat en el desenvolupament i posada en marxa d’un sistema de pronòstic de la qualitat de l’aire per a la Ciutat de Mèxic i la seva àrea metropolitana.
El sistema de pronòstic de la qualitat de l’Aire de Ciutat de Mèxic desenvolupat pel BSC-CNS per encàrrec de SEDEMA funciona de manera operacional des de principis de 2017 i permet estimar les concentracions dels principals contaminants atmosfèrics (NO2, SO2, CO, O3, PM10, PM2.5 ) a alta resolució espacial (1 km2 ) i temporal (1 hora). El sistema realitza pronòstics de la qualitat de l’aire per a l’ozó amb 24 i 48 hores d’antelació, oferint un servei públic d’informació a la ciutadania.
Ambdues parts volen ara millorar les característiques de pronòstic i diagnòstic d’aquest sistema, marcant-se com a principal objectiu construir una eina que permeti avaluar les principals polítiques de gestió ambiental incloses en el Programa per Millorar la Qualitat de l’Aire de la Zona Metropolitana de la Vall de Mèxic (PROAIRE 2011-2020) i en el Programa per a Contingències Ambientals Atmosfèriques (PCAA). La finalitat d’aquestes eines és permetre que les polítiques ambientals destinades a millorar la qualitat de l’aire incloguin objectius quantitatius de reducció de la contaminació i una avaluació del cost-benefici en diverses escales de temps.
El Sistema de Ppronòstic de la Qualitat de l’Aire de Ciutat de Mèxic es va dur a terme seguint l’experiència de CALIOPE, el sistema desenvolupat en el BSC que ofereix pronòstics de qualitat de l’aire a 48 hores per a Espanya i Europa, gràcies a la combinació de diferents models de simulació numèrics (meteorologia, emissions i transport fotoquímic) executats amb el superordinador MareNostrum. CALIOPE permet saber la qualitat de l’aire en una determinada ubicació i quines són les concentracions dels principals contaminants -ozó, diòxid de nitrogen, diòxid de sofre, i partícules - en ella.
Para més informació:
Contacte SEDEMA: www.sedema.cdmx.gob.mx