El BSC desenvolupa un model d'IA per predir el risc d'ictus mitjançant dispositius mòbils

08 Novembre 2024

El projecte Innostroke té per objectiu transformar la prevenció i monitorització de l’ictus, una de les principals causes de mort i discapacitat a nivell mundial, mitjançant la intel·ligència artificial

La tecnologia d’Innostroke ha estat desenvolupada de manera interdisciplinària pels departaments de Ciències de la Computació i Ciències de la Vida, amb la participació de perfils diversos com biotecnòlegs i enginyers informàtics.

La tecnologia es basa en l'ús de dades d'electrocardiograma (ECG) recollides de dispositius mòbils com rellotges intel·ligents i incorpora informació sobre l'estil de vida a través d'una aplicació mòbil.

En col·laboració amb l'Hospital de Sant Pau, el projecte cerca incorporar una tercera dimensió de risc d'ictus, els biomarcadors genètics i moleculars, amb l'objectiu d'oferir una atenció mèdica personalitzada i proactiva que millori la qualitat de vida dels pacients.

Emmarcat en l'àmbit de la salut digital i la medicina personalitzada, la tecnologia del projecte Innostroke, desenvolupada per investigadors del BSC, se centra en l'ús d'eines digitals i intel·ligència artificial per oferir una atenció mèdica més eficient, precisa i personalitzada. D'aquesta manera, es desprenen tres objectius fonamentals: la prevenció i monitoratge de l’ictus, l'aplicació de la intel·ligència artificial en la medicina personalitzada i el desenvolupament de plataformes digitals de salut dissenyades específicament per a entorns hospitalaris.

El desenvolupament d'aquesta tecnologia va començar en el marc del projecte de recerca europeu AI-SPRINT. La tecnologia es basa en l'ús dades d'electrocardiograma (ECG) de dispositius mòbils com rellotges intel·ligents i incorpora informació sobre l'estil de vida a través d'una aplicació mòbil. Junt amb aquesta informació, que aborda els dos primers tipus de factors de risc d’ictus, Innostroke incorporarà una tercera dimensió de risc: els biomarcadors genètics i moleculars.

“Gràcies a l'ús de tecnologia avançada d'intel·ligència artificial i a la computació d'alt rendiment (High Performance Comupting, HPC) busquem oferir un monitoratge continu i més precís del risc, el que pot suposar un gran avanç en la prevenció de l’ictus”, afirma Daniele Lezzi, investigador del BSC del departament de Ciències de la Computació i desenvolupador de la tecnologia.

Aquest avanç no només podria permetre un monitoratge efectiu del risc d’ictus, sinó que també pot millorar la predicció i prevenció de malalties neurovasculars gràcies a l'accés a solucions basades en intel·ligència artificial i a dades multiòmiques. Aquest tipus de dades són un conjunt de dades biològiques integrades que provenen de diversos nivells d'anàlisi molecular dins d'un organisme i ofereixen als científics una visió detallada i completa del funcionament biològic d'un organisme.

“En col·laboració amb Israel Fernandez, investigador principal del grup de farmacogenòmica i genètica de l’ictus a l'Institut de Recerca de l'Hospital de Sant Pau, busquem perfeccionar les capacitats predictives de la tecnologia tot incorporant biomarcadors genètics i moleculars. Aquest enfocament multifacètic ens permetrà oferir una atenció mèdica personalitzada i proactiva, millorant considerablement la qualitat de vida dels pacients”, comenta Davide Cirillo, investigador del BSC del Departament de Ciències de la Vida i expert en medicina personalitzada.

Gràcies al nou finançament obtingut per part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, i dins de l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial, Innostroke no només oferirà nombroses innovacions, sinó que buscarà apropar-se al mercat per arribar als usuaris i professionals de la salut per maximitzar el seu impacte en la prevenció de l’ictus. A més, s'estudiarà la possibilitat d'aplicar la tecnologia a altres àmbits i/o altres malalties neuro i cardiovasculars, fomentant així la innovació tecnològica generada per part del BSC.