El BSC coordina dos dels nou projectes del programa RIS3CAT i participa en quatre més

30 Desembre 2019

Es converteix en el centre més actiu d’aquest programa, al formar part de sis agrupacions en tecnologies emergents que rebran fons FEDER.

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) coordinarà dos dels nou projectes que rebran finançament de Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), a través del Pla d’acció de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent de Catalunya, RIS3CAT. Es tracta del projecte DRAC, de disseny d’acceleradors basats en la tecnologia RISC-V per a la futura generació de computadors, i FusionCAT, sobre la generació d’energia de fusió. A banda de liderar aquests dos projectes, el BSC participarà com a soci a quatre projectes més, amb la qual cosa és el centre amb més representació en totes les agrupacions en tecnologies emergents.

DRAC “Designing RISC-V-based Accelerators for next generation Computers (DRAC)” és una agrupació per dissenyar, verificar, implementar i fabricar un processador de propòsit general amb acceleradors basats en tecnologia RISC-V i amb aplicacions específiques en el camp de la seguretat, la genòmica i la conducció autònoma. A banda, la tecnologia desenvolupada a DRAC serà compatible amb els dissenys que s’estan desenvolupant al projecte europeu EPI (European Processor Initiative). A DRAC hi participen també la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV).

L’altre projecte coordinat pel BSC és el que dóna forma a FusionCAT, una agrupació de fusió nuclear activa a Catalunya, que té com a objectiu obtenir fonts d’energia sostenibles, segures i baixes en emissions de carboni, amb una generació fiable i predictible de la càrrega base. A llarg termini, la finalitat és aplanar el camí per a la construcció i posada en marxa d’una central nuclear de fusió a Catalunya cap a la segona meitat d’aquest segle. Aquest consorci pretén establir també la transferència de coneixement de les institucions associades a la indústria per desenvolupar competències industrials a Catalunya i aconseguir l’energia de fusió. Les institucions implicades, a banda del BSC, són la UPC, l’Institut Químic de Sarrià (IQS), l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), l’Institut de Ciència dels Materials de Barcelona (ICMAB), l’EURECAT i el Business and Technology Education Council (BTEC).

El BSC també participa en el projecte Clúster Emergent del Cervell Humà (CECH), que pretén aconseguir una comprensió integrativa i multinivell del cervell humà, per impulsar nous coneixements i eines tecnològiques en col·laboració amb agents socials i industrials de diferents sectors (clínic, educatiu i tecnològic). Està coordinat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

En l’apartat de la medicina personalitzada, el BSC forma part del consorci Valorització d’EGA per a la Indústria i la Societat (VEIS), que, coordinat per la UPF, reuneix els principals centres de bioinformàtica i biologia computacional. Aquest consorci crearà un ecosistema obert de tecnologies, connectat a les principals eines de computació, que permetrà accedir a dades genòmiques i facilitarà l’anàlisi de la informació en projectes de biomedicina.

El programa QuantumCAT, coordinat per l’ICFO i en què el BSC se centra en l’àrea de computació quàntica, té com a finalitat impulsar el desenvolupament de tecnologies quàntiques per integrar-les en la indústria actual, fomentar sinergies entre els diferents pilars de la tecnologia quàntica a Catalunya i consolidar la posició de Catalunya com a referent en aquest sector. A banda, també hi participen l’I2CAT, la UPC, la UAB i l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2).

Per últim, el projecte FEM IOT (Fostering the Emerging Market of Internet of Things) vol impulsar el sector emergent de la Internet of Things. En aquest sentit, es pretén dotar a la infraestructura de la ciutat d’intel·ligència mitjançant solucions IOT, que permetran desenvolupar el sector de les smartcities (format per empreses de mobiliari urbà, serveis urbans, energia i consultores tecnològiques). A més, s’hi afegirà un dels casos d’ús més exigents per a la ciutat, que és el vehicle autònom i connectat, contribuint a una de les indústries líders del país: la mobilitat. Aquest projecte està liderat per l’i2CAT i compta amb la participació del BSC, el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), la UPC, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la URV, el Computer Vision Center (CVC), Eurecat, Leitat, IREC i el CIMNE.

El programa de tecnologies emergents impulsa el desenvolupament de noves activitats emergents a Catalunya, basades en tecnologies o processos innovadors, rupturistes i que tinguin per objectiu obrir nous mercats o transformar els que ja existeixen.