El BSC acull la jornada fundacional de CLARIAH-CAT, la nova xarxa estratègica d’humanitats digitals de Catalunya

26 Juny 2024

El projecte vol impulsar l'aplicació de la tecnologia i la computació en l’àmbit de l’art i les ciències socials i facilitar l'accés dels investigadors a infraestructures digitals europees com DARIAH, CLARIN i SSHOC

Més de 50 investigadors i investigadores de tot Catalunya, així com representants de l'administració pública, amb un interès comú en l'aplicació de la tecnologia i la computació en les Arts i Humanitats Digitals, han participat en la jornada fundacional de CLARIAH-CAT, celebrada al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que ha comptat amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

CLARIAH-CAT té com a objectiu facilitar l'accés i participació dels investigadors a les infraestructures digitals europees com DARIAH, CLARIN i SSHOC, reforçant la col·laboració entre investigadors i institucions a nivell nacional i internacional. La jornada ha servit com a punt de partida per definir els objectius, la governança i el full de ruta d’aquesta nova xarxa estratègica a Catalunya.

La jornada ha començat amb una trobada-cafè informal a la terrassa exterior del BSC, on els assistents han pogut intercanviar idees i establir connexions. Durant el matí, l’auditori del BSC ha acollit la presentació de les infraestructures digitals europees, per part de German Rigau, coordinador nacional de CLARIN y DARIAH i coordinador de CLARIAH-ES, i de Mercè Crosas, directora de la secció de Ciències Socials i Humanitats Computacionals al BSC.

Després de les presentacions inicials, els participants han tingut l'oportunitat de presentar breument els seus projectes i interessos de recerca, generant un espai de discussió i coneixement compartit. A migdia, s’ha servit un dinar al foyer del BSC, que ha permès continuar amb els intercanvis de manera més informal.

La sessió de la tarda ha estat dedicada a la co-creació de la futura xarxa estratègica d´Humanitats Digitals en grups de treball coordinats pels organitzadors de la Jornada: Maite Melero, coordinadora del grup de Traducció Automàtica i representant de CLARIAH-ES al BSC, Clara Guasch, coordinadora de Recerca de les Ciències Socials i Humanitats Computacionals al BSC, Oriol Vicente, coordinador de la Comunitat de Recerca Estratègica en Patrimoni Cultural de la UABCei, i Joan Anton Barceló, director del Laboratori d'Arqueologia Quantitativa de la UAB.

Els assistents han participat activament en la definició del full de ruta de CLARIAH-CAT, establint les bases per al futur d'aquesta iniciativa estratègica. La jornada ha conclòs amb un sentiment generalitzat d’optimisme per les oportunitats que aquesta nova xarxa oferirà a la comunitat investigadora de Catalunya.