SilicoDerm és un projecte d'investigació dirigit a desenvolupar noves metodologies de disseny computacional de fàrmacs aplicades a dianes terapèutiques dermatològiques.
• L'aplicació de metodologies computacionals de SilicoDerm facilitarà la identificació de compostos actius per al tractament de malalties inflamatòries de la pell, específicament dermatitis atòpica i psoriasi
Almirall, SA i el grup Electronic and Atomic Protein Modeling Group (EAPM) del departament de Life Sciences del Barcelona Supercomputing Center- Centro Nacional de Supercomputación (BSC) han iniciat una col·laboració d'investigació per abordar SilicoDerm, un projecte centrat en el disseny computacional de fàrmacs aplicat a dianes terapèutiques dermatològiques.
SilicoDerm té com a objectiu el desenvolupament de metodologies computacionals d'alt rendiment que puguin ser aplicades en la identificació de compostos actius per al tractament de malalties inflamatòries de la pell que pertanyen a les àrees d'interès d'Almirall, específicament dermatitis atòpica i psoriasi. El projecte comprèn des del desenvolupament de metodologies computacionals per a dues dianes terapèutiques noves, fins a la síntesi i avaluació dels compostos identificats via simulació computacional (in-silico). Les noves metodologies de detecció virtual 3D basades en proteïnes de SilicoDerm permetran estudiar milers de compostos d'una manera més ràpida i fiable que les metodologies computacionals actuals.
El Dr. Jordi Gràcia, Cap de Descobriment de Fàrmacs, Almirall, comenta: "La nostra col·laboració amb el BSC és una oportunitat excepcional per a la R + D d'Almirall. L'aplicació d'aquestes noves metodologies computacionals per al disseny de fàrmacs facilitarà la identificació de nous compostos. D'aquesta manera es reduirà el temps de desenvolupament de nous medicaments i s'ampliarà el nostre espectre de possibles tractaments per cobrir les necessitats mèdiques insatisfetes de pacients amb malalties de la pell. "
Per la seva banda, el Dr. Víctor Guallar, líder del grup Electronic and Atomic Protein Modelling (EAPM) del BSC assegura: "Aquest projecte mostra la maduresa de les tècniques de modelització desenvolupades al BSC per abordar projectes de disseny de fàrmacs en la vida real . Hem invertit molts anys d'investigació per arribar fins aquí." PELE (Protein Energy Landscape Exploration) és la tecnologia principal del laboratori EAPM al BSC. S'ha desenvolupat durant més de 15 anys i rep diverses subvencions internacionals, com el Consell Europeu de Recerca Avançada, i competicions internacionals, com la CSAR. PELE és un programa de simulació que combina un enfocament estocàstic de MonteCarlo amb mètodes la predicció de l'estructura de proteïnes i els algoritmes de minimització de l'energia. Aquesta combinació de tècniques, permeten millorar significativament les capacitats de mostreig d'altres programaris. Pot usar-se per a resoldre una àmplia varietat de problemes de reconeixement molecular, inclosos el disseny de fàrmacs i l'enginyeria d'enzims.
SilicoDerm està finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (MICINN) mitjançant les subvencions RETOS- Colaboración 2017, i cofinançat per fons FEDER de la Comissió Europea.
Sobre Almirall
Almirall és una companyia farmacèutica global líder enfocada a la salut de la pell que col·labora amb professionals de la salut, aplicant la Ciència per proporcionar solucions mèdiques a pacients i futures generacions. Els nostres esforços se centren en lluitar contra les malalties de la salut de la pell i ajudar a la gent a sentir-se i veure millor. Donem suport als professionals sanitaris en la seva millora contínua, aportant solucions innovadores allà on siguin necessàries.
La companyia, fundada fa gairebé 75 anys i amb seu a Barcelona, cotitza a la Borsa de Valors espanyola (ticker: ALM). Almirall s'ha convertit en una font clau de creació de valor per a la societat, gràcies al compromís adquirit amb els seus principals accionistes i a la seva decisió d'ajudar els altres, comprenent els seus desafiaments i utilitzant la Ciència per oferir solucions per a la vida real. El total d'ingressos el 2017 va ser de 755.800.000 d'euros. Més de 1.830 empleats estan dedicats a la Ciència.
Per a més informació, visita almirall.com