Mateo Valero, Doctor Honoris Causa per la Universitat de Xile

03 Octubre 2024

És el dotzè reconeixement 'honoris causa' que rep el director del BSC

El director del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, ha estat investit doctor 'honoris causa' per la Universitat de Xile, que reconeix amb aquesta distinció Valero com a referent mundial en el camp de l'arquitectura de computadors i per ser un enginyer pioner en l’àmbit de la supercomputació.

L'acte d'investidura ha tingut lloc aquest dimecres a l'Auditori d'Etigny de la Facultat de Ciències Físiques i Matemàtiques de la Universitat de Xile, a Santiago. La cerimònia, presidida per la rectora de la universitat, Rosa Devés Alessandri, ha inclòs la xerrada magistral de Valero titulada “Cooperació científica entre Amèrica Llatina i la Unió Europea”.

El de la Universitat de Xile és el dotzè reconeixement Honoris Causa que rep Mateo Valero. S'afegeix als de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Cantàbria, la Universitat de Múrcia, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada, i Doctor Honoris Causa del CINVESTAV, i de la Universitat Cristóbal Colón de Mèxic.

Sobre Mateo Valero

El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants en el camp de la supercomputació a nivell mundial: el premi Eckert-Mauchly, en Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computació paral·lela, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.

També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de deu acadèmies científiques.

Per les seves aportacions significatives, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors a Europa els darrers 25 anys. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat en l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.

És fill predilecte del seu poble, Alfamén (Saragossa) i el 2005, el col·legi de la localitat va ser batejat amb el nom de CEIP Mateo Valero en honor seu.

Més informació aquí.