Amb l'ajuda del pla de formació en IA del Govern d'Espanya, el BSC formarà 158 nous professionals en l'àmbit de la intel·ligència artificial i l'ús de la supercomputació
Els experts aprofitaran les capacitats úniques del supercomputador MareNostrum 5, clau per impulsar a Europa una intel·ligència artificial transparent, ètica i responsable.
El Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) rebrà 50 milions d'euros per desenvolupar els programes d'atracció i de retenció del talent que formen part de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial, aprovada pel Govern d'Espanya el mes de maig passat, en què un dels eixos fonamentals és impulsar la capacitació en IA. La resolució contempla la formació al BSC de 158 professionals en l'àmbit de la IA fins al 2028.
Gràcies a aquest programa, el BSC comptarà amb nous experts en intel·ligència artificial, que tindran accés al superordinador MareNostrum 5, un dels més potents d'Europa per a l'avenç d'aquestes noves tecnologies. D'aquesta manera, el BSC es posiciona com una de les principals institucions per impulsar la Intel·ligència Artificial a Europa, seguint els criteris de transparència, ètica i responsabilitat com a principal estendard, segons la regulació establerta recentment per la Unió Europea.
Representants del BSC van participar aquest dilluns a Madrid a la primera reunió de treball organitzada pel Ministeri per a la Transformació Digital i de la Funció Pública i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i de la Funció Pública i la Secretaria d'Estat de Ciència, Innovació i Universitats, respectivament.
A la trobada, celebrada a la seu de Red.es, que vehicula la inversió i el seguiment del projecte, hi participaven també representants de les altres tres entitats beneficiàries: l'Agència Estatal del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), el Centre Nacional de Investigacions Cardiovasculars Carlos III (CNIC), i la Fundació Sector Públic Estatal Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques Carlos III (CNIO).
El programa ha concedit un total de 374 beques de formació de quatre anys a l'àmbit de la IA, amb una dotació total de 120 M€, per a la contractació de personal investigador tècnic. Es tracta d'una de les inversions previstes al Pla Nacional de Capacitats Digitals que s'emmarca al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.
158 beques concedides al BSC
L'objecte del programa d'atracció i retenció de talent que ha proposat el BSC per al període 2024-28 és la formació de professionals amb l'objectiu de fer un pas endavant amb noves línies de recerca en la convergència de supercomputació i intel·ligència artificial, aprofitant les capacitats computacionals de MareNostrum 5, un dels supercomputadors més potents del món.
El BSC oferirà a les 158 persones becades una àmplia gamma de cursos, en col·laboració amb diverses unitats del centre, per facilitar tant la investigació d'alta qualitat com l'adquisició de competències tècniques, personals, lideratge, comunicació i gestió d'equips. Aquests cursos es complementaran amb altres específics en supercomputació i les seves aplicacions, orientats tant a comunitats de recerca com a indústria.
Actualment, més de 250 investigadors dels quatre departaments científics del BSC (Ciències de la Computació, de la Vida, de la Terra i Aplicacions Computacionals per a Ciència i Enginyeria) treballen en projectes en què IA i supercomputació convergeixen per fer avançar la ciència en àrees diverses. Aquestes investigacions se centren en quatre blocs: AI surrogates i simulació; bessons digitals; models fundacionals i Large Language Models (LLM); i ús d'IA en tasques relacionades amb el processament d'imatges procedents de diferents camps d'aplicació.
Ampliació i reforç de MareNostrum 5
L'Estratègia d'Intel·ligència Artificial presentada pel maig pel Govern parteix de la realitat que la supercomputació és un pilar fonamental per a l'avenç de la IA. Per això contempla una inversió de fins a 90 milions d'euros per millorar les prestacions del MareNostrum 5 i reforçar la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), cosa que contribuirà a situar Espanya a l'avantguarda de la tecnologia d'IA a nivell global.
Aquesta actualització suposa la posada en marxa de nous clústers altament especialitzats per fer avançar la investigació a IA, que permetran augmentar la capacitat de processament de MareNostrum 5 gairebé en un 50%; això és, per sobre dels 450 petaflops, cosa que equival a la capacitat de realitzar fins a 450.000 bilions d'operacions per segon.
Un altre dels objectius clau de l'estratègia és, sota la coordinació del BSC, la creació i expansió d'una família de models de llenguatge en castellà i llengües cooficials, que es dirà ALIA, els primers resultats de la qual estaran disponibles després de l'estiu. Aquests models permetran reduir els biaixos i millorar les aplicacions pràctiques que les empreses i administracions poden desenvolupar.