El Govern espanyol i IBM van signar el 2004 a la Moncloa el contracte d'adquisició de la versió inicial del supercomputador, un any abans de la fundació del Barcelona Supercomputing Center
El 10 de març del 2004, el Govern d'Espanya i IBM van signar al Palau de la Moncloa l'acord per al desenvolupament de la primera versió del supercomputador MareNostrum. Aquesta aliança suposava l'entrada d'Espanya en l'àmbit de la computació d'altes prestacions i establia les bases per a la fundació del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que es formalitzaria un any després.
En els 20 anys que han transcorregut des de la signatura d'aquell acord, el BSC ha passat de ser una institució emergent formada per unes poques desenes de treballadors a convertir-se en el centre de supercomputació més gran d'Europa, amb una plantilla que es preveu que superi el miler de persones durant aquest mes de març.
Tot es va iniciar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), amb la creació el 1985 d'un nou centre de recerca en computació que utilitzaria computadors paral·lels. Era la llavor del Centre Europeu de Paral·lelisme Barcelona (CEPBA), que asseuria les bases del BSC, que es va fer realitat el 2005 gràcies a l’entesa d'administracions, en forma de consorci, entre el Govern Espanyol, la Generalitat de Catalunya i la UPC.
Un any abans, el 2004, va arribar l’acord entre el Govern d’Espanya i IBM per a l’adquisició de MareNostrum 1 que, aquell mateix any, seria reconegut com el quart supercomputador més potent del món segons el rànquing Linpack.
El primer MareNostrum es va instal·lar a l'emblemàtica capella dessacralitzada de la Torre Girona, que va albergar també les successives versions del supercomputador fins a l'arribada, el 2023, del MareNostrum 5 que, per les seves extraordinàries dimensions, va haver de ser ubicat al soterrani de la nova seu del BSC, inaugurada dos anys abans. De la primera a la cinquena versió, la màquina ha multiplicat per 10.000 la capacitat de càlcul i ha evolucionat fins a convertir-se en un dels supercomputadors més versàtils del planeta gràcies a la seva arquitectura heterogènia especialment dissenyada per ampliar les fronteres del coneixement.
Transferència de coneixement a la societat
Al voltant de la potència computacional del MareNostrum, el BSC també ha evolucionat fins a consolidar-se com un dels centres de recerca de referència a Espanya i Europa, sempre amb l'objectiu de tornar a la societat, a través de la transferència de tecnologia i coneixement, tot allò que aquesta li ha aportat. Això es demostra amb les gairebé 400 tecnologies creades entre patents (57), softwares (252), hardwares (25), metodologies (17) i datasets (47), a més de les 41 col·laboracions bilaterals realitzades amb empreses del sector privat.
Del BSC han sorgit també algunes de les empreses emergents més innovadores del panorama tecnològic espanyol, amb una dotzena de spinoffs creades durant aquestes dues dècades en àmbits tan diversos com la creació de rèpliques digitals d'òrgans humans, l'ús d'ultrasons per detectar el càncer de mama, la implementació de sistemes de seguretat en temps real per a aviació i automoció, el desenvolupament de solucions per gestionar l'impacte dels riscos volcànics o el disseny de processadors de codi obert.
Aquestes empreses sorgides del BSC han estat capaces de generar 180 nous llocs de treball qualificats, aconseguir inversions per un valor total superior a 25 milions d'euros i transferir 36 noves tecnologies dissenyades per solucionar problemes de la societat i millorar la vida dels ciutadans .