El BSC acull la segona edició del Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria

05 Març 2024

L'esdeveniment ha abordat els reptes que obstaculitzen el progrés dels sistemes de memòria d'alt rendiment

El Barcelona Supercomputing Center- Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha acollit aquest any la segona edició del Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria, celebrat entre el 29 de febrer i l’1 de març. Copatrocinat per Micron, aquest fòrum ha reunit líders de la indústria i instituts de recerca per a explorar les lliçons apreses i abordar els reptes que obstaculitzen el progrés dels sistemes de memòria d’alt rendiment.

El fòrum d’aquest any ha comptat amb la participació del BSC-CNS, Micron, ZeroPoint, el French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA), la Foundation for Research and Technology – Hellas (FORTH), el Instituto Superior Técnico (IST) of University of Lisbon, el Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores- Investigação e Desenvolvimento (INESC-ID) i la Technical University of Munich (TUM).

Donada l’expectativa que incrementi la complexitat dels sistemes de memòria avançats, tres temes clau van definir el to de l’esdeveniment:

  • Sistemes de memòria heterogenis i desagregats
  • Processament a/prop de la memòria
  • Perfils de rendiment i anàlisi

Aquests temes, sorgits al primer Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria, celebrat el juny de 2022, han estat revisats en el context dels productes i prototips més recents, que combinen la memòria d’Alta Amplada de Banda (HMB en anglès) amb DIMMs convencionals i expansors de memòria Compute Express Link (CXL). En aquests sistemes, els usuaris no només decideixen on emmagatzemar les seves dades, sinó que també decideixen si part del processament pot descarregar-se als acceleradors de dades propers disponibles als dispositius de memòria avançats.

El líder de l’equip de Memory Systems del BSC, Petar Radojkovic, va destacar com “el disseny i ús eficient dels sistemes de memòria d’alt rendiment cada cop més complexos, només pot assolir-se alineant les diferents perspectives de les principals empreses industrials, de recerca i de desenvolupament. El Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria és un lloc per a mantenir un debat obert i compartir coneixements i experiències”.

Els sistemes de memòria d’alt rendiment tenen implicacions clau per a la recerca i la indústria de la UE. Els fòrums de 2022 i 2024 han exercit un important paper, en reunir els actors clau en el camp per a identificar reptes i futurs desenvolupaments. Els resultats d’ambdós fòrums, desenvolupats dins el marc del projecte DEEP-SEA, perduraran en un conjunt de col·laboracions. La Iniciativa Europea de Processadors (EPI-SGA2), finançada amb fons europeus, proporciona un punt de referència que compara sistemes de memòria en servidors d’alta gamma i simuladors de hardware, mentre que el Centre d’Excel·lència en HPC d’Optimització del Rendiment i Productivitat (POP-3) integra resultats per a millorar l’anàlisi relacionada amb la memòria de les aplicacions HPC de producció. Els desenvolupaments de DEEP-SEA també es faran servir al projecte Zettascale Laboratory per a la simulació de sistemes de memòria en futures plataformes HPC que es dissenyaran i desenvoluparan a Europa.

Sobre el projecte DEEP-SEA

DEEP-SEA (Software for Exascale Architectures) ha rebut finançament de la UE i té un pressupost total de 15 milions dʻeuros. Va començar l’1 d'abril del 2021 i durarà 36 mesos. Està coordinat pel Jülich Supercomputing Center (JSC), que forma part del Forschungszentrum Jülich (FZJ). El projecte involucra 14 socis de vuit països: Atos (Bull SAS), Barcelona Supercomputing Center (BSC), Commissariat a l'Energia Atomique i les Energies Alternatives (CEA), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung eV, Idryma Tecnologies Kai Erevnas (FORTH), Katholieke Universiteit Leuven, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Technical University of Munic.