L'esdeveniment ha abordat els reptes que obstaculitzen el progrés dels sistemes de memòria d'alt rendiment
El Barcelona Supercomputing Center- Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) ha acollit aquest any la segona edició del Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria, celebrat entre el 29 de febrer i l’1 de març. Copatrocinat per Micron, aquest fòrum ha reunit líders de la indústria i instituts de recerca per a explorar les lliçons apreses i abordar els reptes que obstaculitzen el progrés dels sistemes de memòria d’alt rendiment.
El fòrum d’aquest any ha comptat amb la participació del BSC-CNS, Micron, ZeroPoint, el French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA), la Foundation for Research and Technology – Hellas (FORTH), el Instituto Superior Técnico (IST) of University of Lisbon, el Instituto de Engenharia de Sistemas e Computadores- Investigação e Desenvolvimento (INESC-ID) i la Technical University of Munich (TUM).
Donada l’expectativa que incrementi la complexitat dels sistemes de memòria avançats, tres temes clau van definir el to de l’esdeveniment:
- Sistemes de memòria heterogenis i desagregats
- Processament a/prop de la memòria
- Perfils de rendiment i anàlisi
Aquests temes, sorgits al primer Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria, celebrat el juny de 2022, han estat revisats en el context dels productes i prototips més recents, que combinen la memòria d’Alta Amplada de Banda (HMB en anglès) amb DIMMs convencionals i expansors de memòria Compute Express Link (CXL). En aquests sistemes, els usuaris no només decideixen on emmagatzemar les seves dades, sinó que també decideixen si part del processament pot descarregar-se als acceleradors de dades propers disponibles als dispositius de memòria avançats.
El líder de l’equip de Memory Systems del BSC, Petar Radojkovic, va destacar com “el disseny i ús eficient dels sistemes de memòria d’alt rendiment cada cop més complexos, només pot assolir-se alineant les diferents perspectives de les principals empreses industrials, de recerca i de desenvolupament. El Fòrum Europeu de Sistemes de Memòria és un lloc per a mantenir un debat obert i compartir coneixements i experiències”.
Els sistemes de memòria d’alt rendiment tenen implicacions clau per a la recerca i la indústria de la UE. Els fòrums de 2022 i 2024 han exercit un important paper, en reunir els actors clau en el camp per a identificar reptes i futurs desenvolupaments. Els resultats d’ambdós fòrums, desenvolupats dins el marc del projecte DEEP-SEA, perduraran en un conjunt de col·laboracions. La Iniciativa Europea de Processadors (EPI-SGA2), finançada amb fons europeus, proporciona un punt de referència que compara sistemes de memòria en servidors d’alta gamma i simuladors de hardware, mentre que el Centre d’Excel·lència en HPC d’Optimització del Rendiment i Productivitat (POP-3) integra resultats per a millorar l’anàlisi relacionada amb la memòria de les aplicacions HPC de producció. Els desenvolupaments de DEEP-SEA també es faran servir al projecte Zettascale Laboratory per a la simulació de sistemes de memòria en futures plataformes HPC que es dissenyaran i desenvoluparan a Europa.
Sobre el projecte DEEP-SEA
DEEP-SEA (Software for Exascale Architectures) ha rebut finançament de la UE i té un pressupost total de 15 milions dʻeuros. Va començar l’1 d'abril del 2021 i durarà 36 mesos. Està coordinat pel Jülich Supercomputing Center (JSC), que forma part del Forschungszentrum Jülich (FZJ). El projecte involucra 14 socis de vuit països: Atos (Bull SAS), Barcelona Supercomputing Center (BSC), Commissariat a l'Energia Atomique i les Energies Alternatives (CEA), European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) Zürich, Fraunhofer-Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung eV, Idryma Tecnologies Kai Erevnas (FORTH), Katholieke Universiteit Leuven, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Technical University of Munic.