El BSC participa en un estudi contra el Virus del Nil Occidental que rep més de 5 milions d’euros de la UE

29 Desembre 2023

Els investigadors treballaran per trobar estratègies capaces de prevenir i tractar la infecció i la malaltia desencadenada pel virus del Nil occidental, per al qual no existeix encara una estratègia d’abordatge clínic

El programa europeu Horizon Europe finançarà, amb un total de 5,7 milions d’euros, un projecte de recerca en el qual participa el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) i que està coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa –centre impulsat conjuntament per la Fundació “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya–.

El projecte té com a objectiu dissenyar teràpies que limitin l’impacte del virus del Nil occidental (VNO), un patogen emergent contra el qual actualment no hi ha cap tractament ni estratègia de prevenció. El BSC, de la mà d’IrsiCaixa, la Université de Montpellier, la Technische Universitaet Braunschweig, la Kobenhavns Universitet, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i HIPRA, treballarà en el desenvolupament d’una vacuna profilàctica segura i efectiva davant el VNO que sigui capaç d’induir una resposta immunitària perllongada en el temps i que protegeixi al conjunt de la població.

Dins del mateix projecte, anomenat LWNVIVAT (del seu nom en anglès Limiting West Nile Virus Impact By Novel Vaccines And Therapeutics Approaches), l’equip científic dissenyarà, produirà i analitzarà l’eficàcia i potencial terapèutic d’anticossos específics pel virus.

“Amb eines informàtiques podem fer una previsió de quines molècules podrien activar el sistema immunitari i generar anticossos específics contra el virus per tal de fer-li front”, ha explicat Victor Guallar, investigador del BSC, sobre la contribució del centre de supercomputació a l’estudi.

El VNO, un dels patògens més propagats al món

El virus del Nil occidental, un dels més estesos globalment, utilitza els mosquits com a vector de transmissió i, tot i que sol tenir un transcurs asimptomàtic, l’1% dels casos desenvolupa una malaltia greu amb afectació del sistema nerviós central que, a la llarga, pot acabar provocant la mort. A Espanya, els primers casos de la malaltia es van detectar l’any 2010. Des de llavors, s’han identificat diversos brots arreu del país, un d’ells a Andalusia, el 2020, que va desencadenar 77 casos de meningitis, 8 d’ells mortals.