Biaixos de Sexe i Gènere en Intel·ligència Artificial i Salut, a debat en el Palau Macaya

16 Març 2021

L’Observatori Social de la Fundació ”la Caixa” inicia el nou cicle Biaixos de sexe i gènere en intel·ligència artificial i salut, un dels projectes innovadors seleccionats a l’última convocatòria, organitzat pel Barcelona Supercomputing Center. L'objectiu del cicle és intercanviar coneixements i analitzar els desafiaments socials, ètics i tecnològics del biaix de sexe i gènere en la recerca en el camp de la salut, la medicina personalitzada i la intel·ligència artificial (IA).

La primera conferència del cicle definirà els objectius del cicle, plantejant un debat obert amb experts internacionals per a analitzar les implicacions del biaix de sexe i gènere en el desenvolupament i aplicacions de noves tecnologies en el camp de la salut i la medicina personalitzada, en particular el risc d'amplificació de biaixos i la seva perpetuació amb l'aplicació de la Intel·ligència Artificial en la població, i anirà a càrrec d’Alfonso Valencia, professor d’investigació ICREA, director del Departament de Ciències de la Vida al Barcelona Supercomputing Center (BSC) i director del Instituto Nacional de Bioinformática (INB-ISCIII); i de Maria Teresa Ferretti, cofundadora i directora científca del Women’s Brain Project (WBP) i professora a la Universitat de Medicina de Viena.

L’acte serà inaugurat per Zulema Altamirano, directora de la Unitat de Dones i Ciència del Ministeri de Ciència i Innovació; Laura Pérez, tinenta d'Alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona; María José Rementeria i Nataly Buslón, Social Link Analytics, Programa Bioinfo4women, Barcelona Supercomputing Center (BSC).

La conferència se celebrarà el dimarts 16 de març a les 18 hores, i es podrà seguir de manera presencial amb reserva prèvia i aforament limitat, o bé en streaming amb retransmissió en castellà i en anglès.

Construir el futur per a la igualtat

El cicle es coordinarà des del programa Bioinfo4women (B4W), és una iniciativa sense ànim de lucre del Departament de Ciències de la Vida del Barcelona Supercomputing Center, que va iniciar les seves activitats en 2018 per a promoure la recerca realitzada per dones en biologia computacional, amb especial èmfasi en la seva transició de postdoctorat a posicions júnior independents. B4W fa costat als investigadors en biologia computacional promovent l'intercanvi de coneixements i experiències d'investigadores destacades a través d'activitats com a seminaris, conferències, oportunitats de capacitació i mentors. Aquest programa cerca donar major visibilitat a la contribució de les dones en diferents camps de la biologia, amb un enfocament particular en les àrees de medicina personalitzada, bioinformàtica i HPC, i en última instància, té com a objectiu construir una comunitat científica més col·laborativa, solidària i igualitària que beneficiï a la societat en el seu conjunt.

BIOGRAFIA PONENTS:

Alfonso Valencia és professor de Recerca ICREA, director del Departament de Ciències del Barcelona Supercomputing Center, i director del Instituto Nacional de Bioinformática INB/ELIXIR-ES.

El seu interès de recerca és el desenvolupament de la Biologia Computacional i la seva aplicació als problemes biomèdics. Alguns dels mètodes computacionals que va desenvolupar es consideren treball pioner en àrees com la mineria de textos biològics, la coevolució de proteïnes i més recentment epigenètica i xarxes de malalties. Participa en alguns dels consorcis internacionals clau relacionats amb el càncer. En termes de serveis a la comunitat és un dels promotors inicials del que avui és l'infraestructura ELIXIR, fundador de la xarxa espanyola de bioinformàtica, membre fundador i ex president de la ISCB l'associació professional de bioinformàtics i l'editor executiu de la revista principal en el camp (Bioinformatics OUP).

Maria Teresa Ferretti, és neuroinmunòloga i defensora de la ciència amb més de 10 anys d'experiència internacional. Al 2016, María Teresa va cofundar l'organització sense ànim de lucre Women’s Brain Project, on actualment és la directora científica, que estudia la medicina de precisió sensible al sexe i al gènere per a malalties cerebrals i mentals com l'Alzheimer, la migranya, l'esclerosi múltiple, la depressió, etc. El seu treball com a directora científica del WBP ha donat lloc a diverses publicacions científiques en revistes líders com Nature, Science i PNAS, tres xerrades TED-x (https://youtu.be/9nwpkv0o55u), i cobertura tant pel nacional (Sonntagszeitung, SwissInfo, NZZ, Le Temps) i la premsa internacional (incloent BBC, The Independent, Sciences et Avenir, Financial Times, La Stampa, ELA DOBLE Itàlia). És membre de la Facultat del Curs d'Estudis Avançats (CAS) sobre medicina de gènere en la Universitat de Zurich (Suïssa) i l'editora del llibre 'Sex differences in Alzheimer’s Disease' publicat per Elsevier.

Més informació aquí