Ahir va tenir lloc l'acte de lliurament dels Premis 2018 convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació.
El Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han distingit al centre conjunt Repsol - BSC Research Center amb el Premi Nacional de partenariat públic privat en R + D de 2018. L'acte de lliurament dels premis, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va tenir lloc ahir 3 de desembre, al Teatre Nacional de Catalunya, a Barcelona.
Els encarregats de recollir el premi van ser el director de el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), Mateo Valero, el director del departament de CASE (Aplicacions per a la ciència i l'enginyeria), José M. Cela, i Antonio Brufau, president de Repsol.
Mateo Valero, director del BSC, ha destacat que la ciència ha de resoldre problemes de la societat: "El BSC basa el seu èxit en que la investigació ha de ser rellevant i l'exemple més clar de col·laboració és amb la companyia Repsol. Hem demostrat que podem ajudar a que sigui més competitiva, generi més riquesa i que així contribueixi a millorar la societat ".
José María Cela va emfatitzar que l'energia és un bé primordial per a la nostra societat i que "tota la col·laboració entre Repsol i el BSC està encaminada a desenvolupar la tecnologia que permeti obtenir fonts d'energia més sostenibles, econòmicament viables i capaces de cobrir les demandes de la nostra societat, seguint l’actual política de descarbonització de la companyia. Únicament un esforç sostingut en R + D al llarg dels anys ens permetrà assolir aquests objectius ".
Per la seva banda, el president de Repsol, Antoni Brufau, va assenyalar la importància que per a la companyia té el treball conjunt d'ambdues entitats, destacant com "la col·laboració públicoprivada ha fet possible implementar els últims avenços i desenvolupaments tecnològics a la realitat d'una indústria com l'energètica en la qual la tecnologia i la innovació són claus per abordar el repte de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. La millor manera d'afrontar el desafiament a què ens enfrontem és des de la cooperació i el coneixement científic ".
Aquest reconeixement vol posar en relleu la llarga trajectòria de col·laboració en l'àmbit de la investigació en tecnologies de visualització del subsòl entre els dos centres.
Els Premis Nacionals de Recerca, convocats pel Govern de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.
La col·laboració BSC Repsol
El 2010, després de l'èxit del projecte Kaleidoscope, pel qual es va implementar un software per al descobriment d'hidrocarburs basat en tecnologies innovadores per a l'anàlisi de subsòls de difícil accés, especialment els situats en fons marins, el BSC i Repsol van decidir crear un centre d'investigació conjunt: el Repsol- BSC Research Center. L'objectiu era fer front als problemes geofísics de la prospecció d'hidrocarburs i a un ampli espectre d'altres desafiaments que requereixen computació d'altes prestacions i que són d'interès per a Repsol, com per exemple el desenvolupament de nous combustibles per a aviació que redueixin notablement les emissions del transport aeri . Aquest tipus de reptes requereixen d'un grup interdisciplinari format per enginyers i investigadors dels camps de la geofísica, les tecnologies de la informació i les telecomunicacions, que en el cas del Repsol-BSC Research Center han estat liderats des dels seus inicis pel director del departament d'Aplicacions Computacionals en Ciència i Enginyeria del BSC, José María Cela.
En un altre àmbit de la col·laboració entre el BSC i Repsol i la seva Fundació, destaca la construcció d'un nou edifici que albergarà les instal·lacions del centre de recerca, situat al costat de la capella de la Torre Girona de Barcelona. El nou edifici acollirà la futura gran sala d'ordinadors, on s'allotjaran les infraestructures de supercomputació del BSC i part important de MareNostrum 5.
El BSC posseeix un paper clau per incentivar l'ús de la supercomputació a la recerca pública i privada. És impulsor i coordinador de la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES) i membre de primer nivell de la xarxa europea de supercomputació PRACE (Partnership for Advanced Computing in Europe).