El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC), la Facultat d’Informàtica de la UPC, el Campus Docent de Sant Joan de Déu, els Hackers@UPC (organitzadors de HackUPC), l'Institut d'Investigació de Sant Joan de Déu, el Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB) i el projecte europeu Share4Rare organitzen una hackató de tres dies per col·laborar amb coneixements i donatius amb la Marató de TV3, que aquest any està dedicada a les malalties minoritàries.
La hackató es diu #BitsxlaMarató i es durà a terme del 13 al 15 de desembre al Campus de la UPC i, a més de col·laborar amb la Marató busca posar de relleu allò que des de la informàtica es pot aportar a l’estudi de les malalties minoritàries.
El superordinador MareNostrum participarà a la Marató, aportant dades biològiques sobre la malaltia minoritària de DENT, i estant a disposició dels participants per trobar maneres eficients d’extreure informació sobre aquestes dades. Aquestes es generaran i s’analitzaran amb el clúster de tecnologia emergent del MareNostrum 4, POWER 9.
El primer dia, els organitzadors plantejaran als participants, experts en informàtica i bioinformàtica, una sèrie de reptes en els quals poden ser d’ajuda. Durant els dos dies següents, els participants, organitzats en equips, intentaran fer les seves aportacions per donar resposta a aquests reptes.
El repte en què estarà involucrat el MareNostrum és comparar el funcionament d’una proteïna CNCL5 sana i una proteïna CNCL5 afectada per la malaltia de Dent. Fins el moment, els investigadors donen per fet que el mal funcionament d’aquesta proteïna és el causant de la malaltia, però encara no se sap en quin punt precís del seu funcionament es troba el problema i, per tant, tampoc se sap encara com atacar-la. Diversos investigadors del BSC i de la seva spin-off NostrumBiodiscovery estan treballant de forma desinteressada en aquest repte.
Mireu el póster aquí.
Més informació aquí.