A la visita també han participat representants de Turquia i Croàcia, països que formen part del consorci seleccionat per la CE perquè el BSC aculli un dels supercomputadors de nova generació de la UE.
El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions Pedro Duque, i el seu homòleg portuguès Manuel Heitor, ministre de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de la República de Portugal, han visitat el Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC), juntament amb representants de Turquia i Croàcia, tots ells països membres del consorci triat per la CE perquè un dels superordinadors europeus d'última generació s'instal·li al Barcelona Supercomputing Center.
La visita s'emmarca dins de les converses prèvies per a la compra i posada en marxa del superordinador MareNostrum 5. Per part de Croàcia i Turquia, han assistit Tome Anticic, secretari d'estat de Ciència del govern croata i Mehmet Mirat Satoglu, director d’ULAKBIM, la Xarxa Acadèmica Turca i Centre d'Informació. Romania, Irlanda i Grècia també han mostrat interès en unir-se al consorci, tot i que encara no s'ha concretat la seva entrada ni han participat en la trobada.
Superordinador pre-exascala
El Barcelona Supercomputing Center va ser seleccionat el passat mes de juny com una de les entitats que albergaran un superordinador pre-exascala de la xarxa de supercomputadors d'alta capacitat promoguda per la CE a través de l'entitat denominada EuroHPC Joint Undertaking.
El futur ordinador del BSC, MareNostrum 5, és una de les màquines pre-exascala. Tindrà una potència pic de 200 Petaflops (200 mil bilions d'operacions per segon) i es posarà en marxa el 31 de desembre de 2020.
La Unió Europea podria invertir en el nou superordinador més de 100M€, la seva inversió més alta en una infraestructura de recerca a Espanya. La resta de la inversió anirà a càrrec del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, la Generalitat de Catalunya i els estats que van donar suport a la candidatura, entre els quals es troba Portugal.
Reunió prèvia a Madrid
La trobada s'ha iniciat al matí amb una reunió al IGME, on el ministre en funcions Pedro Duque ha rebut als representants de Portugal, Turquia i Croàcia i del Barcelona Supercomputing Center. A la tarda, la delegació ha visitat la seu del BSC a Barcelona, on s'han incorporat a la visita el director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Gómez Pallarès, i el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Francesc Torres, tots dos membres del Consell Rector del BSC-CNS.
Per part del centre, han exercit d'amfitrions Rafael Rodrigo, secretari general de Coordinació de Política Científica del Ministeri i president del Consorci BSC-CNS; el director, Mateo Valero; el director adjunt, Josep M. Martorell, i el director d'Operacions, Sergi Girona.
Un canvi d'escala per al Barcelona Supercomputing Center
A més de situar el BSC en el recentment creat mapa europeu de la supercomputació, MareNostrum 5 suposarà un salt d'escala respecte les infraestructures actuals del Barcelona Supercomputing Center.
La seva potència pic de 200 Petaflops serà 17 vegades superior a la del seu actual superordinador, MareNostrum 4, i 10.000 vegades més gran que la del superordinador que va iniciar la saga el 2004, MareNostrum 1.
També les seves dimensions seran molt superiors, de manera que la nova màquina estarà repartida físicament entre la capella de Torre Girona, seu de l'actual MareNostrum, i les plantes inferiors del nou edifici corporatiu del BSC, a pocs metres de la capella.
El BSC va ser creat el 2004 pel Govern d'Espanya, la Generalitat de Catalunya i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al voltant d'un grup de professors de la UPC liderats per Mateo Valero i del primer supercomputador, MareNostrum 1. Compta amb una plantilla de prop de 650 treballadors, que fan recerca de frontera utilitzant la supercomputació, i també ofereix serveis de supercomputació a investigadors de tot Europa.