El 30 de maig de 2018, el Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) va participar en el kick off meeting de LANDSUPPORT, el primer esdeveniment presencial que va representar l’inici oficial del projecte. Els socis del projecte, un grup internacional d’investigadors amb experiències diverses, pimes i responsables polítics, tenen com a objectiu desenvolupar un sistema integrat de suport de decisió basat en web per la implementació de polítiques agrícoles i mediambientals.
El projecte d’investigació LANDSUPPORT preveu un sistema de suport a la decisió lliure i accessible que permeti l’avaluació de pros i contres entre els diferents usos del sòl per donar suport al desenvolupament de polítiques i pràctiques d’agricultura, silvicultura i mediambientals sostenibles. Inclourà una combinació d’eines intuïtives per ajudar a determinar l’impacte de les decisions respecte l’ús del sòl a múltiples escales, a través de la recollida, integració, modelat i anàlisis de dades.
El BSC contribuirà en el projecte LANDSUPPORT amb el model de programació COMPSs, un model de programació basat en tasques, amb l’objectiu d’oferir una plataforma de paral·lelització per diferents algoritmes de modelat utilitzats en la plataforma de LANDSUPPORT. Addicionalment, COMPSs s’integrarà amb Rasdaman, una base de dades avançada que permet l’emmagatzemament i la cerca massiva de conjunts multidimensionals com sensors, imatges, simulacions i dades estadístiques procedents d’àrees com ciències de la vida, l’espai o ciències de la terra.
“LANDSUPPORT és una gran oportunitat pel BSC per a començar amb activitats d’investigació a l’àrea de l’agricultura i la silvicultura sostenible. COMPSs s’utilitzarà per a coordinar els diferents models que avaluen les compensacions entre els diferents usos del sòl, que tindrà un impacte en les polítiques europees del sòl” diu Rosa M. Badia, líder del grup Workflows and Distributed Computing al BSC i coordinadora del projecte LANDSUPPORT del BSC.
La principal innovació de LANDSUPPORT és que té com a objectiu integrar decisions a diferents escales geogràfiques en un únic conjunt d’eines, permetent l’alineació d’ambicioses polítiques de sostenibilitat forestal i agrícola amb realitats operacionals locals, que sovint són oblidades. Per a demostrar aquest concepte, LANDSUPPORT realitzarà diferents casos de prova en quatre escales geogràfiques: europea, nacional (Itàlia, Hongria, Àustria), regional (una regió italiana y una hongaresa) i local (emplaçaments piloto a Àustria, Itàlia, Hongria, Tunísia i Malàisia).