El BSC acull el RISC-V Workshop, que reuneix a Barcelona als experts en processadors de codi obert

04 Maig 2018

El BSC promou el desenvolupament d’acceleradors basats en RISC-V a Europa.

El Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acullen el “RISC-V Workshop in Barcelona”, una trobada que reuneix a la comunitat dedicada al disseny de processadors de codi obert per compartir les últimes actualitzacions, projectes i implementacions de RISC-V. La Fundació Risc-V, fundada el 2015, agrupa a més de 100 membres que formen la primera comunitat col·laborativa i oberta d’innovadors en software i hardware. El BSC promou l’adopció de RISC-V a Europa com a soci clau de la European Processor Intiative (EPI), el consorci que dissenyarà i desenvoluparà processadors de baix consum i altres tecnologies per a la computació d’altes prestacions (HPC, per les seves sigles en anglès), finançat pel programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea.

El RISC-V Workshop in Barcelona tindrà lloc a la UPC des del proper dilluns, 7 de maig, fins dijous dia 10. Més de 300 experts procedents de tot el món assistiran a aquest esdeveniment per explorar aquesta tecnologia disruptiva, conèixer els seus beneficis i seves implicacions per a la industria. Les sessions inclouen xerrades d’experts de referència de la indústria de la computació, com Steve Wallach, precursor dels supercomputadors, i de l’acadèmia, com Mateo Valero, cofundador i director del BSC.

Mateo Valero, juntament amb els seus col·legues del BSC i altres institucions europees, han promogut l’adopció de RISC-V a Europa a través del desenvolupament d’acceleradors basats en aquesta tecnologia. Els acceleradors RISC-V són un component clau de la proposta que el consorci EPI ha presentat recentment a la Comissió Europea i estan pensats per formar part de supercomputadors exaescala. Els supercomputadors exascala, actualment en fase d’investigació, seran aquells que puguin realitzar un trilió (1018) d’operacions de coma flotant per segon.

Com a part de la seva estratègia RISC-V, el BSC s’ha unit recentment a la Fundació RISC-V en qualitat de “membre de plata”. “La Fundació RISC-V està encantada de donar la benvinguda al BSC com a nou membre de la fundació i de l’ecosistema RISC-V en general”, apunta Rick O’Connor, director executiu d’aquesta organització sense ànim de lucre. “El BSC és un líder reconegut en el sector de la computació d’altes prestacions i estem desitjant veure les seves contribucions en el desenvolupament d’acceleradors basats en RISC-V per a sistemes exaescala”.

L’EPI durà a terme un full de ruta a quatre anys vista que pretén desenvolupar íntegrament a Europa processadors HPC per a supercomputadors exascala, que es preveu que estiguin construïts el 2023. Aquest és un objectiu considerat estratègic pels 16 estats membres de la Unió Europea que van signar la Declaració Europea sobre Computació d’Altes Prestacions, per assegurar que Europa ocuparà un lloc competitiu en el panorama de l’HPC, dominat pels Estats Units, Xina i Japó.