Llançament de MuG VRE, la primera plataforma que recull tota la informació de la genòmica 3D/4D

15 Novembre 2017

Avui, Josep Lluís Gelpí, líder del grup de INB Computational Platform del Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha llançat oficialment la plataforma MuG VRE (Virtual Research Environment) a la sessió de Multi-scale study of 3D Chromatin structure. En aquesta sessió, que forma part de la Biomed Conference, s’ha pogut conèixer la primera plataforma a nivell mundial que engloba les dades genòmiques en tots els seus estrats.

La plataforma ha sigut creada pel projecte europeu Multiscale Genomics (MuG), en el que participa el BSC. Representa la primera i única plataforma que centralitza totes les dades de la genòmica 3D/4D així com diferents eines d’anàlisis, d’una manera ordenada i homogènia. Aquesta plataforma té com a objectiu cobrir les necessitats de la comunitat investigadora de genòmica 3D/4D, però també és molt útil per a laboratoris de recerca biològica que necessitin dades genòmiques en algun punt de la seva investigació. Tanmateix, l’eina també va dirigida al sector industrial, ja que la gran base de dades li atorga un gran valor per a empreses del sector biotecnològic, sobretot pels departaments de recerca i desenvolupament.

La tasca principal del centre ha sigut la creació de la infraestructura computacional en la que es basa la plataforma. El BSC ha sigut el líder en el desenvolupament de l’entramat que serveix de base on després s’han abocat totes les dades i afegit les eines analítiques així com el software de visualització de dades. “La infraestructura MuG VRE s’ha dissenyat per permetre que els usuaris es puguin centrar en la ciència, ja que la complexitat computacional se’ls amaga” diu Josep Lluís Gelpí, coordinador del projecte al BSC.

Aprofitant el llançament oficial de la plataforma, MuG ha creat un vídeo per a conèixer millor el projecte i la necessitat de la plataforma MuG, així com la seva funcionalitat.

Després d’aquesta sessió de llançament, els dies 13 i 14 de desembre es realitzarà al BSC el taller Multi-scale study of 3D Chromatin structure – 2nd edition per a poder aprendre a utilitzar la plataforma i totes les seves eines.

Sobre MuG

Multiscale Genomics (MuG) és un projecte finançat per la Unió Europea amb un pressupost de 2,96 milions d’€ que té com a objectiu la creació d’una plataforma que abasti el genoma des d’una perspectiva tridimensional i que serveixi de centre de recopilació de dades genòmiques per a connectar la comunitat 3D/4D a l’entorn HPC i Big Data, així com proporcionar un ampli conjunt d’eines per a treballar amb tota aquesta informació. El projecte va començar l’1 de novembre del 2015 i finalitzarà el 31 d’octubre del 2018. Aquest està conformat pels següents centres: Fundació Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona, Espanya), Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC, Espanya), Fundació Centre de Regulació Genòmica (CRG, Espanya), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS, França), University of Nottingham (Regne Unit), European Molecular Biology Laboratory (EMBL, Alemanya).