El BSC-CNS torna a participar en la Festa de la Ciència, els dies 10 i 11 de juny, amb diferents propostes.
Amb cinc activitats, el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) torna a participar en la Festa de la Ciència, organitzada per l'Ajuntament de Barcelona, que tindrà lloc els dies 10 i 11 de juny a la Rambla Prim.
Les propostes del BSC-CNS giren al voltant de diferents temàtiques i aproximacions al ciutadà. La primera d’elles està adreçada a joves més grans de 14 anys i és una xerrada divulgativa en clau d’humor sobre computació quàntica. Sota el títol “Com pots fer un ordinador quàntic (si això és el que vols)”, l’investigador del BSC-CNS i de l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) David López Bueno, vol deixar clar que crear un ordinador quàntic a casa no és una bona idea. Tindrà lloc dissabte 10 de juny, d’11:25 a 12:25 a l’escenari Einstein.
L’investigador Muhammad Usman és l’encarregat de presentar la segona activitat del BSC-CNS. En aquest cas, Usman vol acostar-se a un públic encara més jove per explicar-los l’impacte que pot tenir la supercomputació en diferents disciplines científiques que poden tenir repercussió directa en la societat. Aquesta minixerrada, Supercomputació: la Disneyland del descobriment científic, tindrà lloc el dissabte 10 de juny, de 12:40 a 13:10 en l’espai anomenat La revolució tecnològica.
Dissabte a la tarda el torn serà per a la intel·ligència artificial aplicada al llenguatge. L’equip de Tecnologies del Llenguatge organitzarà taller pràctic El llenguatge i la IA: com fem que les màquines parlin català?. L’objectiu és que els ciutadans a partir de 14 anys experimentin amb els darrers avenços en intel·ligència artificial i tecnologies del llenguatge i entendre com es pot millorar la presència del català en les aplicacions basades en IA. Serà dissabte 10 de 16:55 a 17:40 en l’espai Art i Ciència.
La microxerrada La fusió nuclear està de moda, a càrrec de l’investigador del BSC-CNS Xavier Sáez, serà la darrera activitat del centre la jornada de dissabte. La xerrada vol aclarir què és l’energia de fusió, per què és tan complicada d'assolir i quins han estat els últims avenços, alguns dels quals van centrar les notícies d'arreu del món al llarg de l’any passat. Dissabte de 19:30 a 20:00 a l’escenari Copèrnic. A banda, Daniel Gallart, també investigador de l’equip de fusió del BSC-CNS, participarà en Ràdio Farró, l’emissora de la Festa de la Ciència, a les 11:00.
Finalment, el Barcelona Supercomputing Center exportarà les visites de primària que s’organitzen diàriament al BSC des de fa cinc anys. Amb un format adaptat per al carrer, monitores del programa “Som Investigadores” engrescaran els més petits a descobrir i comprendre alguns conceptes de la supercomputació, a través de jocs. L’activitat, per a la qual s’han establert dos torns, s’organitzarà diumenge 11 de juny a les 18:20 i a les 19:15, a l’espai La revolució tecnològica.