Qbeast, una nova spin-off gestada al BSC que proporciona una plataforma en el núvol per una ràpida anàlisi de dades
Es tracta d'una plataforma en el núvol de big data que adopta un "enfocament cubista". Gràcies a una innovadora tecnologia d'emmagatzematge de dades, que combina tècniques d'indexació i mostreig multidimensionals, s'organitzen i gestionen les dades perquè coincideixin amb la forma en què el cervell humà les consumeix. És a dir, es generen els mateixos coneixements, però només s'accedeix a una petita fracció de les dades disponibles, tècnica que es denomina palanquejament de dades (Data Leverage).
"Utilitzant les nostres tecnologies i coneixements, l’objectiu és accelerar la transició a una economia i una societat obertes i impulsades pel big data canviant l'enfocament de la màquina a l'ésser humà", comenta Cesare Cugnasco, CEO de Qbeast, investigador sènior del BSC i un dels inventors d'aquesta tecnologia patentada.
A l'accedir només a la informació que l'ésser humà és capaç d'assimilar, s'aconsegueix gestionar les dades en temps real i proporcionar una experiència interactiva en l'anàlisi de big data. D'aquesta manera, els usuaris poden tenir una conversa bidireccional amb el sistema de gestió de dades. Les persones exploren i modifiquen les dades sense problemes, mentre que el sistema aprèn i aplica les modificacions al moment.
Qbeast s'ha desenvolupat parcialment en diversos projectes europeus com Human Brain Project, I-BiDaaS i QUAKE, on el BSC participa com a soci tecnològic.Qbeast ha ajudat en diversos casos d'ús a accelerar els processos de dades. Aquests projectes inclouen partners com HBP Brain Atlas, CaixaBank, Telefónica I + D i FIAT Research.