Mateo Valero ingressa com a Acadèmic d'Honor a la Reial Acadèmia Europea de Doctors
La RAED és una corporació de dret públic de caràcter científic, tècnic i artístic, que compta entre els seus Acadèmics amb 20 Premis Nobel.
El director del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Mateo Valero, ha ingressat oficialment a la Reial Acadèmia Europea de Doctors (RAED) com a Acadèmic d'Honor. La cerimònia va tenir lloc ahir i a més de Valero, van ingressar com a acadèmics corresponents Randy K. Avent, president fundador de la Universitat Politècnica de Florida, i Hisham El-Sherif, autoritat líder a la Societat de la Informació i del Coneixement a Egipte, Orient Mitjà i el món en desenvolupament.
Alfredo Rocafort, president de la RAED assenyala que amb la incorporació d'aquests il·lustres Acadèmics, de l'àmbit tecnològic, la Reial Corporació segueix comptant amb les ments més brillants i preclares en el coneixement dels reptes que està afrontant la societat actualment i que ens obliga a repensar el món davant dels canvis profunds i disruptius que estan passant”.
El discurs de resposta va anar a càrrec de José Ramón Calvo, president de l'Institut de Cooperació Internacional de la RAED. Calvo assenyala que al professor Mateo Valero “se'l considera un dels 25 investigadors més influents d'Espanya, té doctorats honoraris de 10 universitats, és membre de 9 acadèmies i membre destacat de les organitzacions internacionals més importants d'intel·ligència artificial i supercomputació". Calvo, però, destaca “el caràcter pedagògic i didàctic de les aportacions del nostre nou Acadèmic d'Honor. S'hi resumeixen d'una manera concisa i directa, alguns dels seus pensaments sobre temes tan variats com la cultura de l'esforç, tan injuriada avui per molts dels nostres governants i generadors de lleis ineficients per arrossegar aquest carro de la cultura a què es referia Ramón i Cajal, o la recerca constant del coneixement”.
Sobre Mateo Valero
El director del BSC compta amb els tres reconeixements més importants a nivell mundial: el premi Eckert-Mauchly, a Arquitectura de Computadors, atorgat per les societats ACM (Association for Computing Machinery) i IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), així com el premi Seymour Cray, en supercomputació, i el Premi Charles Babbage, en computadors paral·lels, tots dos guardons atorgats per l'IEEE.
També ha estat guardonat amb dos premis nacionals de recerca (Julio Rey Pastor, el 2001, i Leonardo Torres Quevedo, el 2006) i és membre de nou acadèmies científiques.
Per les seves significatives aportacions, és considerat com una de les persones que més ha contribuït a l'Arquitectura de Computadors en els darrers 25 anys. Ha publicat aproximadament 700 articles, ha col·laborat a l'organització de més de 300 Congressos Internacionals i ha impartit més de 600 conferències.
Té 10 reconeixements Honoris Causa. És Doctor Honoris Causa de la Chalmers University of Technology, Universitat de Belgrad, Universitat de Las Palmas de Gran Canària, Universitat Veracruzana, Universitat de Saragossa, la Universitat Complutense de Madrid, la Universitat de Cantàbria, Doctor Honoris Causa electe de la Universitat de Granada i Doctor Honoris Causa del CINVESTAV.
Més informació aquí.
Sobre la RAED
La RAED és una corporació de dret públic de caràcter científic, tècnic i artístic; que té per objecte "la investigació, l'estudi, el foment i l'extensió del coneixement en el sentit més ampli". Va néixer l'any 1914, actualment està presidida pel Dr. Alfredo Rocafort, catedràtic de la Universitat de Barcelona, i entre els seus acadèmics destaquen importants personalitats del món de la ciència, l'economia i la cultura com 20 premis Nobel i altres personalitats internacionals com l'escriptora i expresidenta d'Equador, Rosalía Arteaga; l'expresident d'Uruguai, Luis Alberto Lacalle; Pedro Nueno, professor d'IESE, els Germans Roca i altres figures de la ciència com la divulgadora Sonia Fernández-Vidal, entre d'altres.
- Veure vídeo de la cerimònia a sota.