Les tecnologies punteres desenvolupades al BSC han permès la creació de 10 noves empreses en cinc anys
Ofereixen serveis avançats en àmbits tan diversos com la biomedicina, la seguretat aeroespacial i automobilística o la computació quàntica
Aquestes operacions de constitució han suposat la transferència de 23 tecnologies del BSC i d'altres institucions de recerca com UPC, UB, IRB, ICREA, CSIC o Imperial College London, a través de la signatura de contractes de llicència.
El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC) ha creat deu spin-offs en els últims cinc anys. Aquestes empreses utilitzen resultats de part de la recerca i de la tecnologia generada al centre per oferir serveis punters en àmbits tan diversos com la biomedicina, la seguretat aeroespacial i automobilística o la computació quàntica.
La posada en marxa d'aquesta desena de spin-offs del BSC s'ha traduït fins al moment en la creació de 93 llocs de treball d'alta qualificació. Juntes, sumen una inversió externa de 2,5 milions d'euros i contractes per valor de més de 8 milions.
Aquestes operacions de constitució han suposat la transferència de 23 tecnologies del BSC i d'altres institucions de recerca com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Barcelona (UB), l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB), la institució ICREA, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) o l'Imperial College London, a través de la signatura de contractes de llicència.
El director associat del BSC, Josep M. Martorell afirma que la creació d'aquestes deu spin-offs confirmen l'aposta de centre pel desenvolupament de recerca d'excel·lència, però també rellevant, és a dir, amb un fort impacte en la societat. Segons Martorell, "a mitjà i llarg termini esperem que convisquin en el nostre ecosistema moltes empreses sortides del nostre centre, que generin llocs de treball d'alta qualitat i atreguin contínuament inversions. És una de les moltes maneres que tenim de tornar a la societat el que aquesta ens ha donat des de la nostra fundació”.
"La diversitat de les tecnologies que exploten aquestes companyies (de les ciències de la vida a les ciències de la terra, passant per l'enginyeria o la informàtica) demostra també l'ampli abast de la nostra recerca. La supercomputació és avui una de les tecnologies habilitadores més importants, sense la qual multitud de disciplines no podrien explotar tot el seu potencial de recerca".
Les deu spin-offs del BSC
Les últimes spin-offs creades des del BSC han estat Energy Aware Solutions, S.L. (EAS) i FRONTWAVE IMAGING, S.L., constituïdes el passat mes de setembre.
- EAS, empresa creada juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ofereix solucions comercials per a la planificació de treballs i gestió d'energia per Data Centers i és iniciativa de la investigadora del BSC Julita Corbalán, especialista en ciències de la computació i en el desenvolupament de programaris per eficiència energètica en alta computació, amb la participació de Luigi Brochard, anteriorment enginyer distingit d'IBM i Lenovo.
- FRONTWAVE IMAGING, creada conjuntament amb l'Imperial College London (ICL), desenvolupa i comercialitza tècniques de diagnòstic per la imatge de teixit mamari per millorar la detecció i el diagnòstic de càncer de mama. És iniciativa de l'investigador del BSC Josep de la Puente, expert en problemes de propagació d'ones en mitjans complexos i amb el suport de Lluís Guasch, Oscar Calderón i Mike Warner, investigadors de l'ICL, Juan Esteban Rodriguez, investigador del BSC, els experts en venture capital i sector biotech Rafael García, i Susana Castel i Marcos Borrell en representació de 101 Ventures.
- La primera spin-off del BSC va ser Nostrum BioDiscovery, creada el 2016, que utilitza la simulació basada en computació i mètodes d'intel·ligència artificial per accelerar el descobriment de nous fàrmacs. Iniciativa de Víctor Guallar, investigador del BSC, especialista en modelització de proteïnes, amb el suport de Modesto Orozco, Joan Guinovart en representació de l'IRB Barcelona, Emilià Pola en representació d'ICREA, Jordi Naval en representació de CIC-UB i la Fundació Bosch i Gimpera. Va tancar una ronda d'inversió llavor de 0,5 milions d'euros.
- Mitiga Solutions (2018) es va crear juntament amb la UPC per desenvolupar i comercialitzar solucions capaces d'avaluar i gestionar l'impacte dels riscos volcànics, ajudant a clients d’indústries diverses a millorar la seva gestió de risc. Iniciativa de l'investigador del BSC Alejandro Martí amb el suport dels investigadors especialistes en simulació de problemes complexos, Arnau Folch, José Maria Cela i Maurici Haznich, i de les institucions. Van tancar una ronda de finançament llavor d'1 milió d'euros amb Banco de Sabadell i inversors privats.
- ELEM Biotech (2018) constituïda juntament amb la UPC, és una empresa de sofware biomèdic per crear éssers humans virtuals amb tecnologia basada en Alya, un codi de simulació creat al BSC que s'utilitza per fer recerca biomèdica "in-silico". Iniciativa de l'investigador del BSC, especialista en simulacions biomecàniques Mariano Vazquez amb el suport dels investigadors del BSC especialistes en simulació de problemes complexos, Guillaume Hozeaux, José Maria Cela i Christopher Morton. Van tancar una ronda d'inversió llavor amb inversors privats de 0,3 milions d'euros.
- Nearby Computing (2018) es va crear juntament amb la UPC, i les empreses NearbySensors i Cellnex Telecom. Ofereix tecnologies avançades d'orquestració per edge computing, amb aplicacions en IOT i 5G. Iniciativa de l’investigador del BSC David Carrera, especialista en automatització de serveis cloud i edge, amb el suport dels investigadors del BSC, Óscar Trullols, Sergio Alonso, Álvaro Villalba, Tom Fenech i del CEO Josep Martí. Van tancar una inversió llavor de 0,5 milions d'euros, i actualment estan tancant una nova ronda de finançament.
- Maspatechnologies (2020), ofereix eines per a l'anàlisi de l'comportament temporal i la seguretat de processadors multinucli per a sistemes crítics, com l'aviació o l'automoció. Iniciativa dels investigadors de l'BSC especialistes ciències de la computació i sistemes operatius, Francisco Cazorla i Jaume Abella.
- Qbeast (2020), empresa que proporciona una plataforma en el núvol per a anàlisi Big Data, basada en tecnologies d'alt rendiment desenvolupades al BSC. Iniciativa de l’investigador del BSC especialista en ciències de la computació i Big Data, Cesare Cugnasco amb el suport de Pol Santamaría, Clemens Jesche i Nicolas Escartín.
- Nextmol (Bytelab Solutions) (2020), desenvolupa eines de simulació atomística i anàlisi de dades per accelerar el disseny de nous productes químics. Iniciativa de la doctora i MBA, Mònica de Mier i de l'investigador del BSC Stephan Mohr. Spin-off que ha estat accelerada pel Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol.
- I Qilimanjaro (2020), creada amb la Universitat de Barcelona i l'IFAE, té com a objectiu construir un computador quàntic i ofereix algoritmes quàntics per a la seva aplicació en empreses. Iniciativa d'un equip d'investigadors liderats pel professor José Ignacio Latorre, de la Facultat de Física de la UB i constituït pel Pol Forn, de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), juntament amb el Artur Garcia, del BSC, l'equip de fundadors es completa amb Víctor Canivell i Jordi Blasco que aporten la seva experiència executiva en els sectors informàtic i de fusió i adquisició d'empreses (M & a).
Consultar totes les spin-offs del BSC aquí.