Les previsions van anticipar que la temporada d'huracans del 2021 seria una de les més actives de la història
La plataforma Seasonal Hurricane Predictions gestionada pel BSC i la Colorado State University (CSU) mostra dades de centres especialitzats en la predicció estacional d'huracans a l'Atlàntic
La temporada d'huracans a l'Atlàntic va finalitzar el 30 de novembre passat com a la tercera més activa des que hi ha registres, només darrere del 2020 i 2005. La temporada va produir 21 ciclons tropicals o subtropicals, que són aquells que reben un nom específic en ordre alfabètic. Es tracta de la segona temporada consecutiva a l'Atlàntic en què s'esgota la llista prevista de 21 noms. Entre aquests ciclons, set es van convertir en huracans i quatre es van intensificar fins a convertir-se en huracans de gran magnitud.
La temporada activa d'huracans va ser anticipada per la plataforma Seasonal Hurricane Predictions, dirigida pel Barcelona Supercomputing Center (BSC) i la Colorado State University (CSU), en associació amb AXA XL, que ha renovat recentment el seu suport al projecte. Es tracta de la primera plataforma que aglutina les previsions de centres especialitzats en la predicció estacional d'huracans a l'Atlàntic.
La plataforma Seasonal Hurricane Predictions mostra dades de 27 entitats de tot el món, entre les quals hi ha serveis meteorològics (per exemple, NOAA, UK Met Office), universitats (per exemple, Colorado State University, NC State University) i empreses meteorològiques privades (per exemple, WeatherBELL, WeatherTiger). El projecte es va posar en marxa el 2016, amb l'objectiu de millorar la comprensió de la variabilitat dels huracans entre la comunitat científica i el públic en general.
La plataforma recull les previsions sobre l'activitat propera dels huracans des de finals de març fins a principis d'agost. Les prediccions d'aquest any van ser força precises, ja que la mitjana de tots els pronòstics va anticipar correctament el nombre d'huracans de gran magnitud (quatre observats, quatre pronosticats), mentre que va sobreestimar lleugerament el nombre total d'huracans (set observats, vuit pronosticats) i va subestimar el nombre total de tempestes (21 observades, 18 pronosticades).
"Aquest any ha estat un èxit notable en la previsió de gairebé tots els grups que van emetre prediccions. La majoria van anticipar correctament una temporada superior a la mitjana des dels mesos de març i abril", ha afirmat Phil Klotzbach, científic investigador del Departament de Ciències Atmosfèriques de la Colorado State University i cofundador de la plataforma.
La temporada d'huracans a l'Atlàntic del 2021 va ser la sisena consecutiva amb una activitat superior a la mitjana. Tot i que la temporada comença l'1 de juny, aquest any la tempesta tropical Ana ja es va formar el 22 de maig, dies abans de l'inici oficial.
La tempesta més devastadora de la temporada va ser l'huracà Ida, que va tocar terra a l'estat nord-americà de Louisiana el 29 d'agost amb força de categoria 4. Ida va empatar amb l'huracà Last Island del 1856 i l'huracà Laura del 2020 com els més forts que han assolat Louisiana. Ida també va causar inundacions importants en estats de l'Atlàntic Mitjà, inclosa la ciutat de Nova York.
Les condicions climàtiques durant el final de la temporada 2021 van ser similars a les del 2020. En totes dues va ocórrer el fenomen climàtic conegut com La Niña, que es caracteritza per temperatures de l'aigua més fredes del normal al Pacífic oriental i central que solen suposar un augment en l’activitat dels huracans. No obstant això, sorprenentment el període octubre-novembre del 2021 va ser molt diferent al de l'any anterior. Octubre-novembre del 2020 va ser extremadament actiu, amb la formació de sis huracans, mentre que al 2021 no se’n va formar cap en aquests dos mesos. Això suggereix que altres influències climàtiques, a més de La Niña, van tenir un paper crucial en la determinació dels nivells d'activitat dels huracans.
"Això demostra que encara tenim molt per aprendre. Queda molta investigació per fer per comprendre plenament quins són els impulsors de l'activitat dels huracans", ha assegurat Louis-Philippe Caron, científic investigador a Ouranos i col·laborador del BSC, així com cofundador de la plataforma.