Investigadors del BSC desenvolupen un prototip de classificació automàtica de mutacions tumorals amb intel·ligència artificial
Aquest cas d'ús s'ha realitzat amb Processament del Llenguatge Natural i s'emmarca en el Pla d'Impuls de Tecnologies del Llenguatge.
El grup de Processament Natural del Llenguatge del Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC)) ha desenvolupat un prototip d’una aplicació per classificar automàticament mutacions genètiques de processos tumorals a partir d’informes clínics.
La classificació es realitza després d’entrenar el prototip automàticament amb articles clínics obtinguts del Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSKCC) de Nova York. La funció d’aquest prototip és ajudar als patòlegs a distingir quines de les moltes mutacions genètiques que tenen els seus pacients poden contribuir al creixement de tumors, una tasca que ara es duu a terme manualment i requereix molt de temps, ja que habitualment la seqüenciació genètica d’un tumor de càncer presenta milers de mutacions i la immensa majoria són neutrals per a la malaltia.
El prototip s’entrena mitjançant tècniques de Processament del Llenguatge Natural, camp de la intel·ligència artificial que s'ocupa de programar als ordinadors perquè processin i analitzin grans quantitats d'informació en llenguatge natural.
El desenvolupament d’aquest prototip s'ha realitzat en el marc del Pla d'Impuls de Tecnologies del Llenguatge (Pla TL) de la Secretaria d'Estat per a l'Avanç Digital (SEAD) i ha servit de punt de partida per definir fluxos de processament de llenguatge natural bàsics, que s'implementaran a la plataforma del Pla TL.
Aquest prototip busca demostrar que un usuari que no estigui familiaritzat amb les tecnologies del llenguatge pot utilitzar fàcilment aquestes tecnologies per dur a terme tasques complexes.