El BSC lidera el projecte WinDTwin per desenvolupar un bessó digital de parcs eòlics marins i millorar la predicció de la demanda energètica
Amb l'ús de tecnologies de punta, com el superordinador MareNostrum 5 del BSC, el grup d'investigadors dissenyarà models espacials precisos per reduir ineficiències i explorar solucions energètiques híbrides i ecològiques
El projecte europeu reuneix un consorci de 13 entitats de 7 països.
El sector de l'energia eòlica marina està a punt d'experimentar una transformació significativa amb el llançament de WinDTwin, un innovador projecte europeu coordinat pel Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que té com a objectiu transformar la manera com es prediu i es gestiona la producció d'energia eòlica. Amb una subvenció de 6 milions d'euros, aquesta iniciativa de tres anys reuneix un consorci divers de 13 entitats de 7 països, unides amb el propòsit de crear un bessó digital (DT) altament precís i dinàmic de parcs eòlics marins.
A mesura que la demanda global d'energia renovable s'intensifica, l'expansió de parcs eòlics tant en terra com en mar esdevé crucial. Els parcs eòlics existents han subratllat la importància de la microlocalització estratègica de les turbines i la seva òptima interconnexió per maximitzar la seva eficiència i producció d'energia. No obstant això, a mesura que avancem cap a la integració de parcs eòlics en grups més grans i plantes d'energia virtual, emergeix el potencial d'interaccions negatives a llarga distància, que poden reduir els guanys d'eficiència que els grups pretenen assolir.
Per abordar aquests reptes, WinDTwin desenvoluparà una sofisticada plataforma de bessó digital. Aquesta plataforma està destinada a transformar la indústria oferint prediccions precises de producció d'energia i demanda energètica. Servirà com un centre per als responsables de la presa de decisions, proporcionant accés a un conjunt de recursos de alta qualitat, models, escenaris i visualitzacions, la qual cosa permetrà decisions més informades i estratègiques en la gestió de l'energia eòlica marina.
"WinDTwin representa un avanç significatiu en la nostra capacitat per aprofitar i gestionar l'energia eòlica marina. Integrant la tecnologia avançada de bessó digital, establim un nou estàndard de precisió i eficiència en la previsió i presa de decisions en el sector eòlic. El nostre enfocament col·laboratiu, aprofitant l'experiència dels nostres distingits socis, ens posiciona per impulsar innovacions impactants que beneficiaran tot el sector d'energia renovable," va dir Oriol Lehmkuhl, líder de grup al BSC, coordinador de WinDTwin.
El èxit de WinDTwin depèn de la col·laboració del seu divers i experimentat consorci. Aprofitant una gran quantitat d'experiència en producció d'energia eòlica, codis industrials, mètodes numèrics i algoritmes, aquest esforç col·lectiu és crucial per aconseguir els ambiciosos objectius de recerca orientats a la innovació establerts. La sinergia entre les entitats participants assegura que el projecte aprofita una àmplia gamma de habilitats i perspectives, vitals per impulsar els seus objectius innovadors.
El desenvolupament de WinDTwin se centrarà en diversos objectius estratègics dissenyats per millorar les capacitats i l'eficiència dels parcs eòlics marins:
- Predicció precisa: Millorar les prediccions del vent i el clima amb models millorats.
- Disseny òptim: Disenyar models espacials precisos per reduir ineficiències.
- Control eficient de turbines: Maximitzar la producció de turbines amb sistemes de control avançats.
- Energia sostenible: Explorar solucions energètiques híbrides i ecològiques.
- Predicció precisa del rendiment: Utilitzar simulacions per a pronòstics energètics precisos.
- Integració sense problemes amb la xarxa: Assegurar una connexió eficient amb les xarxes elèctriques.
- Informació sobre demanda i preus: Modelar la demanda d'electricitat i les tendències de preus.
- Manteniment proactiu: Monitoritzar i mantenir les turbines amb anàlisi predictiva.
- Experiència d'usuari personalitzada: Adaptar les característiques del bessó digital a les necessitats de l'usuari.
- Sistemes de dades robusts: Implementar pràctiques eficients de gestió de dades.
- Innovació de codi obert: Fomentar la col·laboració industrial amb eines de codi obert.
- Creixement estratègic: Planificar el futur desenvolupament i ús comercial del bessó digital.
Sobre el Consorci WinDTwin
El projecte WinDTwin és un esforç col·laboratiu que involucra 13 organitzacions líders a tot Europa, incloent:
- Barcelona Supercomputing Center
- Fraunhofer
- WAVEC Offshore Renewables
- EPRI Europe
- SOLUTE
- Universitaet Kassel
- IBERDROLA RENOVABLES ENERGIA
- SINTEF Ocean
- +Atlantic
- Open Cascade
- CNET Centre for New Energy Technologies
- MET Centre
- ENGIE Laborelec
Juntes, aquestes entitats estan compromeses a millorar les capacitats de la gestió de parcs eòlics marins i a fomentar la innovació en el sector de l'energia renovable.